U trendu

Vatromet ukusa

Kako je lepo kada se ponovo cela porodica i prijatelji okupe oko praznične trpeze.

Pre svega, trpezu treba postaviti i okititi praznični sto. U mašti je rešenje! Za cvetni aranžman na stolu možete iskoristiti sledeći predlog. Saksijsku biljku stavite u duboku staklenu vazu, slobodan prostorr u vazi ispunite lešnicima, šišarkama ili ukrasnim kuglama. Možete pokušati i nešto sasvim drugačije. Cvetovi amarilisa, žutilovka i zimske bobice, čine neverovatni crveno-zeleni trio, koji će sve osvojiti neodoljivim šarmom Dalekog Istoka. Ipak, božićne zvezde su nezaobilazne za zimske praznike. I što ih ima više, to su lepše. Možete ih staviti u vaze koje su uvijene salvetama. Ovako će i vaš sto blistati. Mini božićnu zvezdu, kao rezan cvet, možete staviti u visoke čaše koje su ukrašene zvezdama od ukrasnog papira. Sve zvezda do zvezde!

Kada je aražiranje završeno, možete se „baciti“ na spremanje praznične gozbe. Guska se tradicionalno priprema za ove zimske praznike, pa neka to bude i kod vas. Za predjelo možete pripremiti tatar sa pastrmkom na krompiru, za one koje vole ribu. Gosti će zaista biti oduševljeni ovim specijalitetom. Za glavno jelo – pečenu gusku sa knedlama. Dok spermate gusku, prepoznatljiv miris pečenja širiće se celom kućom. A za desert preporučujemo nešto lagano, kao na primer parfe od majčine dušice sa sosom od malina, koji će mu dati specifičan ukus.

Pa ipak, bez lepe torte ne može da se zamisli nijedan praznik! Bilo da su sa višnjama, lešnikom, orasima, čokoladom ili vanilom, sve su primamljive. Za vreme praznika možete iznenaditi svoju porodicu i prijatelje tradicionalnom čokoladnom tortom, koju možete obogatiti pomorandžama i dati joj ekstra ukus. Pravo neponovljivo kremasto zadovoljstvo. Probajte i tortu od višanja na podlozi od kornfleksa. Ovo je prava torta za svečane prilike, jer je krem od slatke pavlake sa dodatkom badema. Ako nemate mnogo vremena, probajte i tortu sa džemom od malina, za koju tvrde da je prava novogodišnja poslastica.

Zimski praznici su i period kada se s posebnim afinitetom prave sitni kolači. A tek njih ima na pretek. Isprobajte svakako nešto novo. Kolačići sa glazurom posuti finom kandiranom pomorandžom, čupavci sa želeom od malina pogodni za kafenisanje, čuvene zvezdice sa cimetom i belim prelivom od beze mase, kupice sa kokosovim brašnom koje podsećaju na grudvice snega, puslice sa cimetom, starinske vanilice sa želeom, lešnik štapići sa čokoladom, polumeseci, kao i mnogi drugi.

Na kraju, kada sve pripremite, ostaje vam da uživate sa svojom porodicom i prijateljima. Srećna Nova godina!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.