U trendu

VB: Posetioci će na leto moći da idu stopama kralja Čarlsa tokom krunisanja

LONDON – Londonska Vestminsterska opatija saopštila je da će posetioci ovog leta imati priliku da idu putem koji će preći kralj Čarls prilikom krunisanja, pri čemu će prvi put imati pristup delu crkve ranije zatvorenom za javnost.

Čarls će biti krunisan 6. maja u crkvi u kojoj se održavaju krunisanja engleskih i britanskih monarha poslednjih 1.000 godina, preneo je Rojters.

U okviru specijalnih tura koje će biti organizovane narednih nedelja, posetioci opatije će prvi put moći da prošetaju izuveni preko mozaika koji krasi njen pod.

„Prvi put u poznatoj istoriji ljudi će moći da vide ovaj pod, koji će biti korišćen prilikom krunisanja“, izjavila je Vanesa Simeoni, glavni konzervator u opatiji.

Prema njenim rečima, to je izuzetno retka prilika.

„Niko osim sveštenstva ne ide tamo“, dodala je ona.

Pod izgrađen u mozaiku, od mermera, kamena, stakla i metala, postavljen je po nalogu kralja Henrija III 1268. godine i jedinstven je u Britaniji, rekla je Simeoni.

On je, međutim, bio u tako lošem stanju da je bio skriven od pogleda ispod tepiha od 1870-ih i podvrgnut je konzervatorskim radovima koji su završeni 2010. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar