U trendu

Večeras slavimo srpsku Novu godinu, a ovih šest stvari morate znati

Večeras nova godina stiže i po Julijanskom kalendaru. Mnogi će je dočekati kao „srpsku“, a ovo je šest stvari koje treba da znate o njoj.

Kada se obeležava? 

Srpska Nova godina dočekuje se 14. januara po Gregorijanskom kalendaru. Po Julijanskom kalendaru taj dan je 1. januar.

Gde se sve slavi? 

Iako je u Srbiji ustaljen naziv srpska Nova godina, u različitim krajevima Evrope poznata je kao julijanska, stara ili pravoslavna Nova godina. Slavi se uglavnom u državama sa većinskim pravoslavnim stanovništvom – Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini (Republici Srpskoj)…

Kada su se „razišli“ kalendari? 

Do razmimoilaženja dve Nove godine dolazi zbog reforme Julijanskog i nastanka Gregorijanskog kalendara 1582. godine. Uprkos dugotrajnom otporu pretežno pravoslavnih zemalja, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je 1919. godine zakonom izjednačila dva kalendara, ali Srpska pravoslavna crkva nije.

Bila je zabranjena 

Za vreme komunističke vlasti, nije se slavila srpska Nova godina, odnosno nije bilo organizovanih javnih dočeka, ni dočeka po restoranima i kafanama.

Nema neradnih dana 

Iako se danas rado dočekuje po gradskim trgovima i ugostiteljskim objektima, srpska Nova godina, za razliku od one druge, nije državni praznik i neradni dan.

Mali Božić 

Osim srpske Nove godine, 14. januara se slave krsna slava Vasiljevdan i Mali Božić, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)