Večno piće

Nadahnute različitim umetničkim pravcima kao što su postmodernizam, nova umetnost, art deko, realizam i nadrealizam, reklamne ilustracije „Koka-Kole“ zauzimaju posebno mesto u umetnosti 20. veka.

Simbol „Koka-Kole“ – čuvena boca koju je 1915. godine stvorio jedan staklar iz države Indijane u Americi, smatra se izuzetnim primerom u industriji crteža. Ona je privukla pažnju mnogih umetnika, pa je čak i poznati američki slikar i reditelj Endi Vorhol, najistaknutiji predstavnik pop-arta, uzeo ovu bocu za jedan od najvažnijih likova svojih dela.

Pre nekoliko godina u Luvru je prikazana izložba reklamnih ilustracija izrađenih između 1930. i 1960. godine. Ova pariska izložba je prvi put prikazala široki izbor radova koji pripadaju ovoj velikoj firmi sa sedištem u Atlanti. Od nekoliko stotina originalnih crteža izabrano je 70 sa potpisima autora, među kojima su i Rokvel, Segal, Ramos, Vulf o Vostel i mnogi drugi. Pored umetničkog izraza, ovi slikari uspeli su da kroz svoje crteže prikažu i sjajne skice onoga što je tih godina bio američki san.

Stvaraoci reklamnih ilustracija morali su da se pridržavaju liste od 35 preporuka ove firme. Među tim preporukama bila je i ona koja se odnosila na uputstvo da žene koje reklamiraju koka-kolu moraju da budu idealan tip Amerikanke – starosti oko 20 godina, smeđe (ne plave), zdravog izgleda, savremeno, ali ne izazovno obučene, da pripadaju srednjoj klasi i da budu vesele i pune optimizma. Takav lik trebalo je da bude uzor kome bi težile sve mlade Amerikanke.

Reklame su se tokom godina postepeno menjale, prilagođavajući se ulozi žene u američkom društvu i pretvarajući je od poslušne i povučene u preduzimljivu, sportsku i odgovornu ličnost. Uputstva umetnicima svode se na kraju na to da sve reklame moraju da se odnose na vedre i srećne trenutke života. To uputstvo i danas važi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.