Veliki brat nas posmatra

Insekti nadahnjuju britanske istraživače koji projektuju malene letelice sposobne da se svuda uvuku i sve nadziru u najvećoj tajnosti.

Traga se pri tom za rešenjem samog poletanja i nastavka leta sićušnih letelica, rekao je Toni Trumen, predstavnik Univerziteta Bat, na jugozapadu Engleske, napominjući da pomenuti uređaji već postoje i da su svi, prema njegovom saznanju, projektovani u Sjedinjenim Američkim Državama, ali lete tek nekoliko sekundi i prevaljuju jedva nekoliko metara.

Istraživački program trebalo bi da traje nešto više od 18 meseci i da staje oko 910.000 evra, a finansiraju ga britanska kompanija „Britiš aerospejs“, Ministarstvo odbrane Velike Britanije i američke vazduhoplovne snage. Cilj je konstruisati letelicu veličine pčele, 3-4 cm, koja će izvršavati vojne i civilne zadatke.

Na vojnom polju, letelica će se koristiti za izviđanje i nadzor, a moći će da sleti na krov neprijateljskog automobila i odredi njegov položaj, kako bi ga zatim napali. Pomoću detektora kojima će biti opremljena, moći će da otkriva hemijsko i biološko oružje. Budući opremljena i mikrokamerom, pronalaziće i procenjivaće neprijateljske snage. Primenjena u civilne svrhe, letelica bi nadgledala drumski saobraćaj, veća okupljanja i granice, pomagala u spasilačkim akcijama, proceni štete i otkrivanju otrovnih materija u industrijskim, hemijskim, ali i atomskim udesima. Pa ipak, upozorava se i na usvajanje odgovarajućih zakonskih propisa, kako bi se sprečilo uplitanje takvih mašinica u privatni život.

Istraživači se nadaju da će uspeti da naprave letelicu veličine do 15 cm koja će težiti 50 grama i leteti sat vremena. Postojeći modeli preveliki su, međutim, za izvođenje finih manevara. Glavna teškoća sa kojom se susreću aerodinamičke je prirode: što je letelica manja, manja je i njena brzina, a osetljivija je na jače vazdušne struje. Opremanje manje letelice ipak je jednostavnije, jer minijaturizacija ide lakše kako računari postaju sve moćniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.