U trendu

Venčanje na Oplencu: Južnoafrikanci, Buri pa još i Srbi

U crkvi na Oplencu na večnu ljubav zavetovali su se, kao decenijama što čine svi Dimitrijevići, južnoafrički industrijalac Karlo i Marijet.

Karlo je Srbin, njegovi potiču iz Orašca, a Marijet je pripadnik Bura, potomaka Holanđana, prvih kolonista u današnjoj Južnoafričkoj republici.

„Uvek sam želeo da se venčam u Srbiji“, kaže Karlo i dodaje da mu je „velika želja“ da njegova supruga izme srpsko državljanstvo.

Za njega bi to, kako objašnjava, predstavljalo poštovanje njegove kulture i nacije, a vidi to i kao – dug prema pokojnom ocu. Njegova, sad već supruga, Marijet priznaje da je iz ljubavi prema Karlu pristala da se venča u Srbiji i pređe u pravoslavnu veru.

,,Želim da nastavim porodičnu tradiciju Dimitrijevića, naravno da sam prihvatila muževljevo prezime”, priča Marijet.

Tradicija i običaji bili su jači su od afričkog sunca, pa su svi običaji ispoštovani do najsitnijih detalja. Ljubav prema postojbini, tvrdi Karlo, je u njegovoj krvi, a on je krenuo stopama svoga oca.

Na žalost njega više nema, ali je emocije prema domovini sačuvala njegova majka Dženifer. Dimitrijevići će ljubav prema Srbiji preneti i na buduće naraštaje, jer koreni se ne smeju zaboraviti.

„Razgovarao sam sa pokojnim ocem Negovanom u crkvi u Africi o Prvom srpskom ustanku, o porodici, i on mi je sve rekao o našem poreklu. Mesto odakle potičem je ustanički Orašac i ja se time ponosim“, tvrdi Karlo.

Upravo će Orašac, tvrde Dimitrijevići, biti mesto u kome će oni provesti ostatak života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.