U trendu

Venera iz Britanskog muzeja ostala bez palca

Jedna od statua Venere iz rimskog perioda, koja krasi odaje Britanskog muzeja u Londonu, nedavno je ostala bez palca na desnoj ruci. Do nezgode, koju je ova ustanova krila mesecima a koja se dogodila 10 decembra 2015, došlo je slučajno kada je delo neprocenjive vrednosti nehotice oštetio kelner angažovan na posluživanju gostiju prilikom jedne korporativne zabave. Budući da je komercijalno izdavanje prostora ove kuće deo uobičajene prakse nije bilo neobično da se takva vrsta proslave organizuje. Kako je objašnjeno, kelneri su se pripremali u odajama takozvane Grčke i Rimske galerije, jedan od njih kleknuo je ispod Venere da bi nešto podigao i u trenutku ustajanja udario je glavom u mermernu statuu.

Zvaničnici muzeja tvrde da se o incidentu ozbiljno razgovaralo, da je Upravni odbor obavešten i da je, u međuvremenu, skulptura restaurirana ali o tome ne postoje nikakvi pisani tragovi niti dokazi. Priču je prvi objavio „The Art Newspaper” da bi je posle preneli i ostali ostrvski mediji. Ističući da je oštećeno delo iz perioda između prvog i drugog veka nove ere, list je naveo i to da je reč o kopiji grčke Venere iz četvrtog veka pre nove ere pa je jasno da je u pitanju jedna od najvrednijih i najvažnijih rimskih skulptura. Delo koje je pronađeno u Rimu 1775. i koje je muzej kupio 1805, dobilo je ime Taunlijeva Venera – po kolekcionaru Čarlsu Taunliju. Delovi skulpture konzervirani su u 18. veku, a ispostavilo se i to da je palac već jednom bio polomljen, što se desilo 2012. Međutim, ovo nije jedini ovakav incident unutar ove čuvene kuće. Bilo je slučajeva urezivanja teksta i ukrasa na samim delima, tokom devedesetih desio se ozbiljniji nemili događaj – dvojica dečaka, posetioci muzeja, potukli su se i uništili jednu od čuvenih Elginovih statua, da bi londonski „Telegraf” otkrio čitaocima podatak da je tokom 2005. došlo do novog neznatnog oštećenja ovih čuvenih skulptura. Nakon svih ovih događaja Britanski muzej organizovao je dodatne časove obuke za svoje zaposlene – na njima su uvežbavali na koji način bi najbolje mogli da se kreću kroz muzej a da ništa pri tome ne oštete.

Što se ostatka sveta tiče, sličnih primera ima mnogo. Na internetu postoji snimak koje su sigurnosne kamere zabeležile ove godine u Pensilvaniji, u Nacionalnom muzeju časovnika, na kojem se vidi kako „entuzijastičan” posetilac do besvesti pomera drveni sat na zidu, koji na kraju pada na pod, dok se još prepričava situacija iz Metropoliten muzeja u Njujorku do koje je došlo 2010, kada se gošća na izložbi saplela i bukvalno probušila platno na slici Pabla Pikasa, čija je vrednost 130 miliona dolara. Odvezana pertla koštala je Ficvilijam muzej u Kembridžu čak tri kineske vaze iz 17. veka – tokom 2006. jedan gost polomio je odjednom sva tri dela, muzejski stručnjaci uspeli su da ponovo sastave te predmete ali je čoveku „krivom” za incident zabranjeno da ponovo dođe u tu instituciju. Za štetu u jednom muzeju na Tajvanu odgovoran je dvanaestogodišnjak koji je rukom prošao kroz platno slike Paola Porpore „Cveće”, vredne 1.5 miliona dolara.

(Milica Dimitrijević, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike