U trendu

Nije vic već veoma redak slučaj: Trebinjski petao Paja nosi jaja

Ranko i Zorana Boljanović iz Trebinja mogu se pohvaliti najčudnijim petlom u svetu! Petao Paja nosi jaja i to vrlo čudnog oblika, mala i duguljasta, neobičnih oblika, različite veličine i boje, nemaju žumance.

Ipak ih ne konzumiraju dok se ne utvrdi o čemu je reč.

Da im petao proživljava „krizu identiteta“ Boljanovići su primetili tek tri meseca nakon što su ga kupili.

– Do pola dana je bio muško, a drugi dio dana žensko – kaže Ranko Boljanović, koji dodaje da je petao ujutru vrlo nemiran i kokodače kao kokoška, a poslepodne kukuriče i šepuri se po dvorištu.

Kada je njegov neobični petao sneo prvo jaje, Ranko kaže da su mislili da je od koke, iako je bilo neobičnog, duguljastog oblika.

Da petao nije „pravo muško“ Ranko i njegova supruga primetili su kada su videli da leže u kokošije gnezdo.

– Videli smo da leže u jedno udubljenje u kokošinjcu. Kada bi legao udubljenje bi bilo prazno, a kada pevac ode ostane jaje – kaže Ranko i navodi da petao jaja ne nosi često, te prođe i po 10 do 15 dana dok ne snese drugo.

Ranko ističe da njegov petao živi „moderan život“ i da ga koke ne zanimaju mnogo, te da je već postao atrakcija za celi grad, ali se nada da koke neće početi da kukuriču.

I veterinari su dali svoje stručno mišljenje. Naime, reč je o hermafroditizmu, odnosno dvospolnosti i ovo nije prvi i jedini slučaj u svetu. Dosad su zabeležena dva slučaja, jedan u Kini i drugi u Italiji. Hermafroditizam je uobičajeniji kod svinja i koza, ali kod pernatih životinja se izuzetno retko javlja, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.