U trendu

Verovali ili ne rukovanje govori mnogo o vama!

Šta otkriva govor tela, da li samo stručnjaci mogu da pročitaju laž, strah i nesigurnost kod sagovornika? Šta rukovanje govori o osobi?

Mirko Zorić, direktor Centra za istraživanje ponašanja rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se većina signala odvija na nesvesnom nivou, a dok se razgovara, puno informacija se šalje, a da nismo svesni toga.

„Možda smo svesni samo vrha ledenog brega. Mnogo toga se komunicira u par prvih sekundi kada krenemo razgovor sa nekom osobom“, naveo je Zorić.

Prilikom susreta, kažu da sagovornici posmatraju sve, od načina odevanja, preko održavanja higijene, do frizure i facijalne ekspresije. Sve što nam je dostupno sve posmatramo, naveo je direktor Centra za istraživanje ponašanja.

Prema njegovim rečima, gledamo da donesemo što više relevantnih informacija kako bismo doneli neku prvu sliku o osobi, kako bismo znali, prvenstveno, da li nam je određena osoba prijatelj ili neprijatelj i  zatim, da li nam je ta osoba vredna ili ne.

„Neka istraživanja govore da 60 odsto od ukupnog utiska o osobi steknemo kroz prvi utisak. Ono što donesemo kao zaključak u prvih nekoliko sekundi. Rukovanje je prvi fizički kontakt između dve osobe, kada se upoznaju i najčešće jedini fizički kontakt i zahvalan je za slanje najbazičnijih poruka između dve osobe“, rekao je Zorić, navodi RTS.

Dodao je da ako vam neko stisne ruku i ne pušta je, može da govori da je osoba suviše posvećena razgovoru ili da želi da postavi neku vrstu kontrole da će ona voditi sam razgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.