„Vespa“ proslavila 70. rođendan

Klasičnog dizajna i simbol „slatkog života“ (dolče vita), čuveni italijanski moped „vespa“ proslavio je ovog vikenda 70. rođendan.

Sve je počelo akrajem aprila 1946. godine kada je Enriko Pjađo u Firenci registrovao patent za Vespu, u želji da obnovi porodičnu aeronautičku kompoaniju koja je pretrpela velike štete u Drugom svetskom ratu.

On je zadužio jednog od svojih inženjera, Koradina d“Askanija, osmisli motocikl koji će biti jeftin kako preduzeću za proizvodnju, tako i potrošačima za masovnu kupovinu.

Inženjer koji nije voleo motocikle iz tog doba, jer su bili neudobni, kruti za upravljanje i prljavi, uspeo je da rešavajući te probleme jedan po jedan, napravi revolucionaran moped.

Uspeh je bio minjevit i već prve godine prodato je 2.484 vespi, a 1948. čak 20 hiljada. Kada je Gregori Pek na „vespi“ provozao Odri Hepbern ulicama Rima u filmu „Praznik u Rimu“ iz 1953. godine, ovaj skuter je postao međunarodni simbol italijanske prestonice i iste godine je prodat u fantastičnih 170 hiljada primeraka, piše francuska agencija Frans pres.

Uprkos „poznim godinama“, slavni moped se prodaje bolje nego ikad, a za sedam decenija je nove vlasnike našlo više od 18 miliona primeraka.

„Vespa nije samo saobraćajno sredstvo. Ona je ikona italijanskog stila, elegantna i zabavna u isto vreme“, kaže Pjađov direktor marektinga David Zanoli.

U čast proslave 70. rođendana, ovog vikenda se okupilo stotine ljubitelja vespe u Pontederi kod Pize, gde se moped proizvodi neprekidno od 1946. godine.

Među njima je bio i Karlo Boceti, predsednik milanskog kluba fanova vespe i ponosni vlasnik šest modela iz različitih razdoblja.

Proizvodnja, koja je sada skoncentrisana u Italiji, Vijetnamu i Indiji, porasla je sa 58 hiljada modela 2004. godine na 170 hiljada prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.