Veština vitezova

Danas jedan od popularnih sportova, ali i omiljeni vid rekreacije mnogobrojnih ljubitelja fizičke aktivnosti, plivanje ipak nije proizvod modernog vremena. Sudeći po istorijskim podacima, još je preistorijski čovek znao za veštinu plivanja. Dokaz za to su crteži u pećinama na jugozapadu Egipta, gde se vide ljudi koji plivaju, doduše, stilom koji teško da podseća na neki od današnjih. Ti crteži datiraju iz vremena oko 4.000 godina pre naše ere, a pretpostavlja se da je veštinu plivanja čovek otkrio mnogo ranije.

Ovaj sport pominje se u drevnim epovima – Epu o Gilgamešu, Ilijadi i Odiseji. Iako nije uvršćeno u drevne Olimpijske igre, plivanje je bilo izuzetno cenjeno u staroj Grčkoj. Prema nekim zapisima, jedna od najvećih uvreda u drevnoj Grčkoj bilo je reći nekome da ne zna da trči i pliva.

Samuraji u Japanu morali su da znaju da plivaju, a prema istorijskim podacima, prvo plivačko takmičenje za koje se zna da je organizovano u svetu bilo je baš u Japanu, 36. godine pre naše ere, kada su samuraji pokazali svoje umeće u ovom sportu.

U srednjem veku plivanje je bilo jedna od sedam obaveznih veština vitezova. Međutim, s vremenom je društvo postajalo sve konzervativnije, pa je ovaj vodeni sport povremeno gubio na popularnosti. Tako je, na primer, u šesnaestom veku u Nemačkoj donet zvanični sudski dokument kojim se zabranjuje da se deca na javnom mestu kupaju gola. U vekovima koji su usledili važila su stroga pravila oblačenja prilikom plivanja i kupanja – ona su podrazumevala pokrivanje većeg dela tela odgovarajućom odećom za kupanje.

Prvo nacionalno takmičenje u plivanju organizovano je u Japanu 1603. godine. U to vreme u ovoj zemlji zakonom je utvrđeno da deca u školama treba da uče plivanje. Dok su Amerikanci bili odlični poznavaoci kraula i najčešće plivali ovim stilom, na najstarijem kontinentu bio je popularan prsni stil. Na kraju sedamnaestog veka u Francuskoj je korišćen gotovo jedino prsni stil, a kraul se odomaćio tek onda kada su Evropljani, posle izgubljenih takmičenja sa Amerikancima, shvatili da je kraul kudikamo brži stil u plivanju.

U vekovima koji su usledili plivanju kao sportu davano je sve više značaja, pa su počeli da se grade posebni bazeni za plivanje i takmičenja. Svoju popularnost ovaj sport sačuvao je do današnjih dana, a pored pomenutih stilova, na takmičenjima se u moderno vreme organizuju i trke u leđnom i delfin stilu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.