Vi njima porez, oni vama govedinu i pivo

Želite besplatnu gajbu piva? Ako pošaljete 30.000 jena (oko 260 dolara) ili više svog poreza u grad Jamanuši, poslaće vam 24 boce piva u znak zahvalnosti. Želite govedinu? Preusmerite 50.000 jena svog lokalnog poreza u Mijakonojo, i poslaće vam 3 kilograma govedine.

Ovakav način plaćanja počeo je da se koristi 2008. godine, u nadi da će ljudi preusmeriti deo svog poreza kako bi pomogli ruralnim područjima, koja muče smanjenje populacije i sve manji prihodi. Ali popularnost tog programa ne proizlazi iz altruizma ili nostalgije za seoskim životom, piše Blumberg.

Novac može da ide bilo gde, a većina ide mestima koja u zamenu nude darove.

Tokio na gubitku

Hokaido je jedna od prefektura koja najviše dobija. Tokijski Setagaja Vard procenjuje da će ih sve to koštati – odnosno da će zbog njega ostati uskraćeni – za oko 1,6 milijardi jena (14 miliona dolara). To je dovoljno za izgradnju pet vrtića.

Očekuje se da će Setagaja zbog ovog načina oporezivanja izgubiti više nego bilo koji drugi deo Tokija ove fiskalne godine. Samo u Setagaji ima 900.000 stanovnika, a na listama čekanja za vrtiće je više od 1000 dece.

Mijakonojo ima 164.00 stanovnika, a privukao je 4,2 milijarde jena u istom periodu pa je na prvom mestu među svim opštinama u Japanu. Za nagradu što porez preusmerite njima možete da dobijete govedinu, svinjetinu, piletinu ili žestoko piće šoču.

Šuici Nomijama je čelnik za gradski porez i smatra da je glavni fokus promocija mesta.

„Nudimo samo darove izrađene u Mijakonojou“, kaže Nomijama. Procenio je da oko 90% učesnika nema veze sa Mijakonojom. „Svesni smo da nam se deo poreza iz urbanih središta donira, ali stvorio je lokalne poslove i omogućio gradu da finansira stomatološke preglede, dečje centre i razne programe u zajednici. Mi samo vraćamo uslugu sa onim što radimo na lokalnom nivou“, dodao je Nomijama.

Ministar unutrašnjih poslova Sane Takaiši izjavio je da japanska mesta i gradovi ne bi trebali da potstiču porezni prihod darovima.

Uprkos svemu, ova odluka je prošle fiskalne godine uprihodila 165 milijardi jena. Sad postoje i komercijalne web stranice koje omogućuju poreznim obveznicima da kupuju u gradovima širom Japana i maksimizuju vrednost „darova“ koje će dobiti zauzvrat, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.