Više od prevoznog sredstva

U američkom Muzeju bicikala u Ohaju čuvaju se svi dvotočkaši napravljeni na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Najstariji eksponati stari su vek i po. Prvi bicikli bili su neudobni, napravljeni od drveta i metala i nisu imali gume. Biciklisti su ih zvali truckalima i tvrdili kako im se posle vožnje ovim prevoznim sredstvom tresu kosti. Tako je bilo sve dok na točkove nisu stavljene gume.

Da bi se povećala brzina, na novim modelima prednji točak bio je veći od zadnjeg. Manje vešti vozači često su padali s njih. Bicikl sličan današnjem napravljen je oko 1885. godine. Posetioci muzeja najčešće se zaustavljaju ispred neobičnih modela kao što je onaj za pet vozača, ili modela s tri točka i dva sedišta, na kojem se dvoje biciklista mogu voziti jedno pored drugog. Neki od bicikala dospeli su u muzej skoro pravo iz fabrike. Takav je bio model s dva točka i dva sedišta postavljena na zadnjem točku, sa svake strane točka po jedno. Pošto su svi vozači padali s njega, brzo je povučen iz prodaje.

Tridesetih godina dvadesetog veka napravljen je i dečji bicikl nalik na najnoviji model „Fordovog“ automobila. U trci za kupcima bicikli namenjeni deci bojeni su jarkim bojama, dodavani su im mali pomoćni točkovi i jaka svetla za noćnu vožnju. Vrhunac je bio onaj iz 1949. godine – ukrašen glavom Paje Patka, čije su oči mogle da trepću, a noću su služile kao farovi. Na bicikl je ugrađena i električna sirena koja je podražavala pačje kvakanje. Osamdesetih godina prošlog veka napravljen je i čuveni BMX, izdržljivi model pogodan za razne akrobacije, koji je još jednom pokazao da je bicikl odavno prestao da bude obično prevozno sredstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.