U trendu

Više zmija nego ljudi: Neobično selo u kojem svaka obitelj ima otrovnicu za kućnog ljubimca

U Indiji su zmije svete životinje, imaju kultni status i duhovno značenje. Predstavljaju ponovno rođenje, smrt i smrtnost, zbog toga što odbacuje svoju kožu i „ponovno se rađaju“…

Krotitelji zmija koji sede na indijskim ulicama i čine se kao da hipnotišu kobre duvačkim instrumentom koji se naziva pungi uobičajen su prizor u većim gradovima. Ali i u selima se može videti povezanost Indije sa zmijama koje u Indiji imaju poseban status.

U Maharashtri, indijskoj saveznoj državi na zapadu zemlje koja se smestila na obali Arapskog mora, stanovnici sela Shetphal, kako piše portal India.com, drže zmije kao kućne ljubimce. I to ne bilo kakve zmije, nego zastrašujuće Indijske kobre. Kobre su među najotrovnijim zmijama na svetu, njihov otrov je smrtonosan: paralizuje nervni sistem, disanje i rad mišića. Otrov koji se dobije jednim ugrizom može usmrtiti i do 20 ljudi.

Navodno svaka kuća ima svoju zmiju i tretira je praktički kao člana porodice. One puze posvuda, po kućama i ulicama, možete ih sresti na svakom koraku. Osim zmija koje žive u kućama, u Shetphalu ima i puno kobri „lutalica“ koje seljani hrane. U selu koje ima više zmija nego ljudi uobičajen je prizor videti decu kako se igraju s kobrama. A u kućama zmije imaju i svoj izdvojeni kutak, poput kakvog malog hrama koji se naziva devasthan. U njemu zmije jedu, spavaju i skrivaju se od jakog sunca.

U Indiji su zmije svete životinje, imaju kultni status i duhovno značenje. Predstavljaju ponovno rođenje, smrt i smrtnost, zbog toga što odbacuje svoju kožu i „ponovno se rađaju“. Zmije se štuju u svetištima, a Indijci ispred skulptura zmijama ostavljaju hranu i cveće kao poklone. Poštovanje zmija uključuje i rituale za koje se posebno pripremaju preparati od vode, mleka, pirinčanog praha i kurkume. Jedan od verskih festivala, Nag Panchami posvećen je upravo zmijskim božanstvima poseban je dan za kobre, kojima Indijci nude mleko i pridaju im posebnu pažnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)