U trendu

Viseći mostovi

Ovo je priča o dva najduža viseća mosta na svetu.
Najduži most na svetu je Biserni most, poznat i kao Akaši-Kaikjo. On premošćuje moreuz Akaši, povezujući na taj način Maiko u Kobeu i Ivaju na ostrvu Avađi. Biserni most je deo autoputa Honšu-Šikoku, a centralni stubovi postavljeni su na razdaljini od 1.991 metra, što je drastično više od prvog sledećeg na listi. Ukupna dužina mosta je fascinantnih 3.911 metara. Zanimljivo je da je predviđeno da ovaj most bude tek jedan od tri mosta koji će povezati Honšu i Šikoku.
Pre nego što je Biserni most sagrađen, putnici su putovali feribotom, što nije bilo nimalo prijatno iskustvo, jer su oluje bile česte. Jedna posebno potresna priča zbila se 1955. godine, kada su dva trajekta nestala u oluji i odnela sa sobom na dno mora 168 dece. Bes javnosti nagnao je japansku vladu da se baci na planove za izgradnju mosta, koji je započet 1986. godine, i to bez železničkog koloseka. Tek 5. aprila 1998. godine most je otvoren za saobraćaj. Moreuz Akaši nalazi se na veoma frekventnom međunarodnom plovnom putu, te je stoga most morao biti sagrađen tako da propušta brodove.
Drugi na listi je danski Veliki pojasni most, koji spaja danska ostrva Zeland i Funen preko Velikog pojasa. Sastoji se od drumskog mosta i železničkog tunela između Zelanda i ostrva Sprogea, kao i od mosta između Sprogea i Funena. Ime Veliki pojasni most uglavnom se odnosi na viseći most dugačak 1,6 km. I ovaj most je zamenio trajekte koji su prelazili Veliki pojas duže od sto godina. Za železnički saobraćaj je otvoren 1997. godine, a za drumski godinu dana kasnije. Njegova izgradnja koštala je 21,4 milijardu danskih kruna, što je najskuplja investicija u istoriji te kraljevine. Most naplaćuje posebnu putarinu, a putovanje preko njega traje svega deset minuta, dok je vožnja feribotom trajala čitav sat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.