U trendu

Voće Adama i Eve

Stablo smokve ubraja se u najstarije kulture čovečanstva. Još u Bibliji je zapisano da su Adam i Eva, pošto su probali ukus jabuke spoznaje, listovima smokve prikrili svoju golotinju. Danas se smokve smatraju simbolom putenosti, želje i ljubavi, ali i zdravlja i dobrog ukusa u kulinarstvu. Zrele smokve su tako slatke i aromatične da im je zaista teško odoleti.

Drvo smokve plodonosi u svim zemljama s blagom klimom i stoga rađa cele godine. Smokve su najjeftinije od jula do novembra, kada je i vreme branja. U nekim južnijim krajevima događa se da smokva rodi dva puta godišnje. Plod ima zelenu boju, ali ona sa zrenjem postaje plavičasta. Što je smokva tamnije kožice, to je slađa i ima sočniju srž. Plodovi su prilično osetljivi, pa je rok trajanja dva-tri dana u frižideru. Može se jesti sa kožicom i bez nje, a zadebljali delovi kore uklanjaju se nožem. Smokve sadrže dosta mineralnih materija, vitamina C i šećera. Imaju i blaga laksativna svojstva.

Suve smokve su uglavnom iz Turske, jer tamo rastu najkvalitetnije. One se često ređaju u venčiće i imaju rok trajanja od nekoliko meseci. Dobre su za kolače, kako obične tako i sitne, komisbrot, ili kao grickalice.

Kaktus smokve botanički nemaju nikakve veze s porodicom smokava, ali su tako nazvane zbog svog oblika. Reč je o ovalnim jestivim plodovima veličine pačjeg jajeta koji rađaju na raznim vrstama kaktusa. Koža ima bodlje, a plod je slatkast i sočan i ima široku primenu u kulinarstvu.

Plodovi ovog rajskog drveta sazreli na suncu pogodni su i za slatka jela i za zimnicu. Zato se za smokve može reći da su pravi paketići snage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.