U trendu

Vodeni pištolj

Mnoge ribe hrane se insektima koji slete na površinu vode i životinjicama koje upadnu u vodu. Međutim, jedna riba nema strpljenja da čeka. Riba strelac, koja živi u močvarama mangrova, u rukavcima i ušćima reka Indije, Filipina, Australije i Polinezije svoj plen lovi na način jedinstven u ribljem carstvu – obarajući ga s grana i lišća jakim mlazom vode.
Kada gladna riba iz vode ugleda plen, ona dopliva ispod njega i pripremi se za napad. Jezik pritisne uz kanalčić na gornjem delu usta, formirajući tako tunel, isturi usne tik iznad vode, a zatim u trenu zatvori škrge i istisne snažan vodeni mlaz koji usmerava vrhom jezika. Mlaz može da bude dugačak i tri metra, ali tada gubi preciznost. Riba strelac precizno pogađa samo plen koji je udaljen oko metar i po od nje. Insekti najčešće padaju u vodu već posle prvog ispaljenog mlaza, a ako promaši, riba i dalje uporno napada. Preciznosti ove ribe pomaže i specifični položaj očiju. Za razliku od drugih riba, čije su oči sa strane glave, oči ribe strelca nalaze se tik iznad usta i omogućavaju joj da lakše proceni položaj i daljinu plena.
Ova riba je uspešan strelac uprkos prelamanju svetlosti koje je sprečava da vidi tačno mesto na kojem se nalazi njen plen. Zbog toga ribe strelci odmalena uče ovu neobičnu veštinu lova. Odrasle životinje duge su od 25 do 40 centimetara, a počinju da pljuckaju mlazeve vode već kao mladunci od dva-tri centimetra dužine. S vremenom se uče kako da procene gde se nalazi plen i shvataju da je prelamanje svetlosti najslabije kada su direktno ispod lovine.
Iako je riba strelac poznata po neuobičajenom načinu lova, do plena najčešće dolazi na drugi način – iskačući iz vode i hvatajući iznenađenog insekta. Kada lovi, može da skoči i do 30 centimetara uvis. Razlog tome je jednostavan. Riba strelac često lovi u manjim jatima i tada sve gađaju isti plen. Riba koja je oborila insekta najčešće ostaje gladna, a pojede ga ona koja mu je najbliža kada padne u vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.