U trendu

Vođa Pentagonovog programa za NLO: Vlada ima „egzotični materijal“

Luis Elizondo, bivši šef ugašene agencije za istraživanje Neidentifikovanih letećih objekata (NLO) američke vojske tvrdi da vlada poseduje „egzotični materijal“ koji je verovatno preuzet sa neidentifikovanog objekta, dok Kongres još uvek čeka izveštaj o „neobjašnjivim vazdušnim pojavama“.

Luis Elizondo koji je vodio Pentagonov napredni program za identifikaciju vazduhoplovnih pretnji pre nego što je rasformiran 2012. godine, rekao je za „Foks“ da vlada poseduje fizičke dokaze povezane sa „neuhvatljivim entitetima“, poznatijim kao NLO.

„Vlada Sjedinjenih Država poseduje egzotični materijal i neću više ništa reći o tome“, rekao je dodajući da „treba obaviti još analiza“.

Za deklasifikovani obaveštajni brifing za kojeg se očekuje da će biti dostavljen Kongresu u junu, Elizondo je rekao da će američka javnost uskoro saznati da su viđanja NLO na vladinom radaru „neko vreme“ i da očekuje da će izveštaj biti „sveobuhvatan“. Međutim, izrazio je zabrinutost da će brifing biti namerno „razvodnjen“, dodajući da je „poslednje što nam treba još zatamnjivanja“.

Iako je Pentagon ranije tvrdio da je napredni program za identifikaciju svemirskih pretnji rasformiran, izveštaj Senata prošle godine pokazao je da se rad odeljenja odvijao pod drugim imenom, duboko u zaleđima Kancelarije pomorske obaveštajne službe, nazvane Operativna grupa za neidentifikovane vazdušne fenomene. To telo trebalo bi da „standardizuje prikupljanje i izveštavanje“ o viđenjima NLO, a taj materijal će biti uključen u predstojeći obaveštajni brifing.

​Za vreme dok je rukovodio programom za identifikaciju pretnji, Elizondo je rekao da je bilo perioda u kojima je bilo prijavljeno na desetine viđenja u roku od nekoliko nedelja, tvrdeći da ih Pentagon nije dovoljno istraživao.

„Video sam te izveštaje, a bilo je slučajeva kada biste pogledali mesečni izveštaj, a u periodu od 30 dana dogodilo se 25, 26 incidenata. A pravo pitanje je: Kako ne shvatate da je ovo problem? Neko sa nekom tehnologijom koju mi nemamo ulazi u kontrolisani vazdušni prostor SAD redovno i rutinski i niko ne želi išta da uradi po tom pitanju“, rekao je on.
Vojska je osporila Elizondovu ulogu u rasformiranom programu, međutim bivši demokratski senator Hari Rajd navodi da je on bio direktor, tvrdeći da je kao poslanik lično pomogao da se sa 22 miliona dolara finansira taj program.

Na pitanje šta bi se moglo dogoditi ako izveštaj Kongresu bude manje intrigantan od očekivanog, Elizondo je sugerisao da bi se mogli javiti novi uzbunjivači, tvrdeći da „još desetine uzbunjivača čeka u senci da ispriča svoju priču“. Citirao je nedavni intervju iz „60 minuta“ sa nekoliko bivših mornaričkih pilota koji su pričali o „uznemirujućim“ i neobjašnjivim viđenjima dok su bili u službi.

Jedan bivši pilot koji je predstavljen u intervjuu, poručnik Rajan Grejvs, tvrdio je da su vazduhoplovci koji su trenirali u blizini atlantske obale uočavali NLO „svakog dana najmanje nekoliko godina“, dodajući da te objekte smatra sigurnosnom pretnjom.

Novo svedočenje pilota dolazi nakon što se pojavilo nekoliko procurelih video zapisa koji navodno prikazuju susrete sa NLO, od kojih je neke Ministarstvo odbrane potvrdilo kao istinite. Za najnovije snimke prošle nedelje je vojni portparol rekao da ih je snimilo osoblje mornarice, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.