U trendu

Vojnik Džejn

Može li žena vojnik da učestvuje u borbi prsa u prsa, da predvodi komandose ili izviđačku patrolu padobranaca sa istim uspehom kao i muškarci?

Sudeći po istraživanjima stručnjaka, odgovor na ova pitanja je potvrdan. Pod uslovom, doduše, da ona prethodno malo nabilduje mišiće, i to uz pomoć posebnog programa vežbi. Testovi na terenu, u veštačkim uslovima borbe, pokazali su da žene, kada jednom ojačaju, ne samo da ne zaostaju za muškarcima nego su u ponečemu i znatno bolje od njih. Bolje, recimo, komuniciraju i bolje se uklapaju u akcije koje zahtevaju složeniju i usklađeniju saradnju učesnika. Američki i britanski vojni stručnjaci stvorili su trostepeni program vežbi za žene ratnike. Kada se tome doda onih kilogram mišića više, koliko kad pošteno odradi sve propisane vežbe u teretani svaka od njih u proseku na kraju programa dobije, ostaje samo da se konstatuje da one postepeno osvajaju i vojsku.

Ne samo da žene u normalnim okolnostima žive duže od muškaraca nego ubedljivo vode i kada je reč o preživljavanju u nepovoljnim uslovima. Do ovakvih zaključaka došli su naučnici proučavajući slučajeve elementarnih nepogoda širom sveta. Ispostavilo se da je smrtnost muškaraca u tim situacijama uvek gotovo dvostruko veća od smrtnosti žena. To delimično može da se objasni i činjenicom da muškarci tada po pravilu preuzimaju na sebe teže fizičke zadatke i poslove, zbog čega brže iscrpljuju zalihe energije, ali time ne može sve da se objasni. Žene su u prednosti i po tome što imaju manju telesnu masu koju treba ishraniti i veći postotak masnog tkiva koje štiti od hladnoće i dodatni je izvor snage.

Sve u svemu, moglo bi se reći da se, zato što im je priroda odredila ulogu majki, evolucija postarala da žene bolje opremi za preživljavanje od, navodno, snažnijih muškaraca. Da one odavno nisu obavezno slabije, ali ni nežnije, već je skoro svima jasno. Posle svega, danas se zaista možemo zapitati: slabiji pol – šta to beše?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.