U trendu

Voz za sva vremena

Najpoznatiji voz svih vremena – Orijent ekspres, otpočeo je svoje putovanje daleke 1883. godine, krećući se od Pariza do okruga Đurđu u Rumuniji. Ruta se menjala nebrojeno puta, a voz je dugo prolazio i kroz Beograd na svom putu za Istanbul.
U više navrata, u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, rute su ukidane čak i na nekoliko godina. Godine 1919. otvoren je tunel Simplon, kroz koji i danas putuje voz Simplon Orijent ekspres, iz Londona i Pariza ka Veneciji. Vozna kompozicija koja danas saobraća na ovoj relaciji u stvari je očuvana kompozicija iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Pored Venecije, voz danas saobraća i ka Beču, Rimu, Bukureštu, Istanbulu i Pragu. Očekuje se da će s otvaranjem železničke pruge TGV Est u junu 2007. godine biti ukinut voz na relaciji Pariz-Beč. Iako je prvobitni Orijent ekspres bio samo međunarodni voz, danas je on sinonim za luksuzna putovanja. Primera radi, putovanje iz Londona ka Veneciji traje dva dana, a putnici su smešteni u luksuzne apartmane s kompletnom uslugom. Ovo zadovoljstvo koštaće vas od 1.430 do 2.360 funti po osobi, u zavisnosti od toga da li se putuje u jednom ili oba pravca.
Orijent ekspres je bio inspiracija mnogim piscima i filmskim režiserima, te su njegovo ime i pojava ovekovečeni u čuvenim knjigama i filmovima. Agata Kristi je radnju svog romana „Ubistvo u Orijent ekspresu“, koji je i ekranizovan, smestila baš u voz Simplon Orijent ekspres, dok je Grejam Grin smestio radnju svoje knjige „Istanbulski voz“ u Orijent ekspres koji je putovao za Istanbul. Među najpoznatijim filmovima koji ga pominju svakako je „Put oko sveta za 80 dana“, gde gospodin Fileas Fog putuje vozom za Istanbul. „Last ekspres“ je avanturistička video-igrica koja se odvija u Orijent ekspresu u danima neposredno pred početak Prvog svetskog rata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar