U trendu

Vreme je za krečenje

Pre nego što počnete s krečenjem stana, nabavite potrebnu količinu boje, pribor za krečenje, materijal za popravku nepravilnosti na zidovima, gips, masu za gletovanje i najlon za prekrivanje nameštaja i podova.
Ipak, najvažnije od svega je izabrati pravu boju za zidove. Tople boje podižu moral, dok je bela simbol mira i čistote i odgovara svakoj prostoriji u stanu. Ona daje utisak vedrine, ali može da izgleda isuviše hladno ako dominira u prostoru. Ako želite da postignete više topline, belu boju tonirajte ili kombinujte sa svetloplavom. S druge strane, crvena boja uzbuđuje, privlači pažnju i pojačava apetit. Najbolje je koristiti je u kuhinji, a treba je izbegavati u sobi, naročito ako neka osoba pati od nesanice. Narandžasta je topla i svetla, a pogodna je za kuhinje i trpezarije. Žuta je najbliža svetlosti, podseća na radost i toplinu, stimuliše i poboljšava koncentraciju. Međutim, nije preporučljiva za spavaću sobu.
Plava boja umiruje, naročito svetla. Pogodna je za spavaću sobu, jer se u njenom okruženju lepo spava. Dobra je i za kupatilo, pošto svetla nijansa plave asocira na higijenu. Zelena takođe deluje umirujuće i ona je prava antistres boja. Podseća na prirodu i ostavlja utisak mirnoće. Nežni tonovi zelene boje najviše odgovaraju prostoru za odmor i dečju sobu. Braon i bež neće vam smetati samo ako ste lepo raspoloženi. Međutim, u slučaju da niste, stvoriće vam utisak iznemoglosti.
U vidnom spektru, skupu boja koje ljudsko oko može raspoznati, dolaze redom crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta. Boje se dele na osnovne i složene. Osnovne su žuta, crvena i plava, koje se nazivaju i primarnim bojama. Složene boje dobijaju se mešanjem osnovnih – crvena i žuta daju narandžastu, plava i žuta zelenu, a plava i crvena ljubičastu. Ove boje nazivaju se i sekundarnim, a postoje i tercijalne boje, koje se dobijaju mešanjem primarnih i sekundarnih – plavozelena, žutozelena. Druga podela je na tople (crvena, žuta i narandžasta) i hladne boje (plava, ljubičasta i zelena). U neutralne boje spadaju braon i smeđa. Postoje i komplementarne boje, kod kojih jedne nema nimalo u drugoj. One se nalaze na suprotnim stranama u spektru boja. To su, recimo, narandžasta i plava, jer narandžasta nastaje kombinacijom crvene i žute.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.