U trendu

Vreme je za vino

Takozvani Kajzerštul nalazi se u jugozapadnom delu Nemačke, nadomak Švarcvalda. Vulkanskog je porekla, a istovremeno i najsunčaniji deo Nemačke. Brdski predeo je pravo mesto za sve ljubitelje cveća i životinja. Ovaj kraj nije primamljiv samo u jesen, kada je berba grožđa, već i tokom leta gosti, pogotovo ljubitelji prirode, na nov način doživljavaju ovaj deo Nemačke. To pokazuje i podatak da se tu može naći ni manje ni više nego tačno 36 različitih vrsta orhideja.

Ko putuje u Kajzerštul, delom to čini i iz ljubavi prema vinogradarstvu. Najtopliji deo Nemačke najpoznatiji je po svojim izuzetnim vinogradima. U vreme berbe, u septembru i oktobru, pomoć je dobrodošla. To je i dobra prilika za goste da aktivno učestvuju u berbi bilo da je to pomoć u vinogradu, u vođenju vinskog podruma s probama vina ili u šetnjama vinogradima u pratnji vodiča. Nemački vinogradari imaju običaj da do oktobra svakog vikenda organizuju takozvane otvorene vinske podrume, gde može da se proba vino. Za kulinarstvo Kajzerštula tipični su valjušci, slani kolač s crnim lukom i divljač s crnim i belim vinom.

Usred velikih vinograda smestila su se romantična sela. Ovu plodnu teritoriju deli oko 5.000 vinograda na kojima se proizvode izvanredna visokokvalitetna crna i bela vina. Ukoliko vas put nanese u zapadni deo Nemačke, obavezno posetite jedan od mnogobrojnih vinskih podruma, a flaša crvenog ili belog ovdašnjeg vina biće pravi poklon za vaše najmilije.

U svakom manjem mestu u oblasti „carske stolice“ vide se table koje ukazuju na to da tu može da se proba vino. Slikovito mestašce Burkhajm je idealno mesto za odmor. Srednjovekovna lepota istaknuta je ulicama koje su popločane kamenom, kao i onim uskim, koje povezuju gornji i središnji deo grada. Berači grožđa imaju pune ruke posla u jesen. Samo najbolje grožđe iz sorti sivi i beli burgundac, traminac i kasni burgundac završavaju u buradima. Visoko iznad Brajzaha smešten je manastir svetog Stefana. U njemu je crkva čija je gradnja počela u 12. veku i u kome se nalazi čuveni oltar.

Prostrane terase zapadne Nemačke na kojima je zasađena vinova loza pozivaju na opuštenu jesenju šetnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.