Vukovi na Beljanici ove zime “eskiviraju” lovce

Foto: Pixel-mixer/Pixabay.com

Vukovi na Beljanici i Južnom kučaju, jednom od najvećih lovišta u Srbiji, ove zime uspešno “eskiviraju” lovce, i ove zime još nije odstreljen ni jedan, rečeno je Tanjugu u Šumskom gazdinstvu “Južni kučaj” iz Despotovca koje upravlja lovištem.

Lovište “Južni kučaj 4” je površine 26.360 hektara, prostire se na nadmorskoj visini od 317 do 1.339 metara, a od 55 vukova koliko ih je registrovano u ovom lovištu, za odstrel je ove godine određeno sedam.

Cena za odstreljenog vuka je 43.750 dinara. U ovom lovištu vukovi se love isključivo na mrcilištu, sa čeka.

“Ove godine nije bilo jake zime, vukovi su imali dosta hrane u lovištu i nisu gotovo ni silazili na mrcilišta. Inače su u dobroj kondiciji, kao i ostala divljač, hranjeni su dobro i redovno”, rekao je šef lovišta Nebojša Lukić.

Lov na vuka je veoma atraktivan, posebno za lovce iz inostranstva i zemalja gde je lov na vuka zabranjen, ističu u Šumskom gazdinstvu.

Lukić kaže da je i kod nas, u Vojvodini, vuk zaštićen, “ali ovde na Beljanici nije, ovde je štetočina i može se loviti cele godine”.

“Najbolje je zimi kada im je krzno kvalitetno i kada je dobar torfej”, rekao je Lukić.

Ljudi koji se brinu o lovištu, ističu da je vuk veoma oprezna životinja, ima veliki radijus kretanja, i teško ga je uloviti.

Donedavni direktor Šumskog gazdinstva “Južni kučaj” Ranko Šikanja, kaže da “doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, jedan od najvećih lovaca Evrope, nije imao trofej vuka, a imao je trofeje životinja Afrike, Azije…, što govori koliko je vuk oprezna životinja”.

Ima dosta vukova na terenu, razmnožili su se, nekada je bilo trovanja, sada je to zakonom zabranjeno jer se trovanjem ugrožavaju i druge životinje pre svega divlje svinje, jastrebovi i gavranovi…

Njihova brojnost ugrožava divljač u lovištu, a ne retko, pa i leti i u jesen, spuštaju se na niže terene i prave probleme i štetu u okolnim lovištima lovačkih udruženja, ali i stanovništvu.

(Tanjug)

Ostavite komentar