Za ljubitelje zeleniša

Da li se još uvek sećate ukusnih jela od povrća koje vam je nekada davno spremala baka?
Fino rano povrće krasilo je prolećnu trpezu, a kuvana jela s povrćem opojno su mirisala. Mnoge sorte povrća mogu se gajiti u bašti bez mnogo rada i skladištiti u hladnom i svetlom podrumu.
Keleraba ima zelene mlade listove već od maja. Njeni listovi dugi su 10-25 cm. Keleraba je tradicionalan prilog jelima od mesa. Listove jake arome treba iseckati, izdinstati i pomešati s holandskim ili nekim drugim pikantnim sosom. Pravi je delikates i sveža u salati, kuvana ili kao varivo. Nežni listovi kelerabe su najboljeg ukusa ako su sveži. Mogu se održati u frižideru najviše dva dana.
Zdravi zeleni kelj ima zelene, iskrzane listove. Pošto ova vrsta kelja dobija svoju pravu aromu tek kada promrzne, svež se može kupiti samo u periodu između oktobra i aprila. Zeleni kelj ide uz krmenadle ili povrće kao što su paradajz i krompir. Priprema se veoma jednostavno. Potrebno je odvojiti listove, iseći ih na trakice i skuvati u slanoj vodi. Može se sačuvati nekoliko dana u frižideru, ali ne u istoj pregradi s voćem, jer će brže sazreti i listovi će požuteti.
Postoje dve vrste blitve – ona s malim listovima i uskom drškom i ona s velikim listovima i debelim drškama. Preporučuju se samo sveži, zeleni i neočišćeni listovi. Ukus blitve sličan je ukusu spanaća, ali je nešto jači. Drške ukusom podsećaju na crni koren. Listove treba odvojiti od drški. Blitva se može kombinovati s drugim povrćem. Mora se veoma brzo iskoristiti, jer se u frižideru može očuvati maksimalno dva dana.
Sveži komorač ima čvrste, bele ili zelenkaste i, u zavisnosti od sorte, kratke, široke ili uske krtole. Treba izbegavati komorač s drvenastom ili nagnječenom krtolom, jer je žilava. Kako bi se u komoraču zadržali svi dragoceni vitamini, treba ga jesti ili svežeg ili samo kratko prodinstanog. Aroma slična anisovoj odlično se slaže uz jela od ribe. Njegovi fini listići mogu se koristiti i kao garnir. Zavijen u vlažnu krpu, može da ostane svež u frižideru nedelju dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.