U trendu

Za Mona Lizu su slavnom slikaru pozirali i muškarac i žena

Italijanski istražitelj umetničkih dela Silvano Vinčeti tvrdi da istraživanja potvrđuju njegovu teoriju da su Leonardu da Vinčiju za portret Mona Lize pozirali i muškarac i žena.

Iako identit slavne Mona Lize nije siguran, istoričari veruju da je reč o Lizi Gerardini, ženi firentinskog trgovca svilom Frančeska Đokonda.

Vinčeti, koji vodi Nacionalni komitet za promociju istorijskog i kulturnog nasleđa Italije kaže da je ključne dokaze svoje teorije otkrio tehnikom infracrvenog svetla: „U prvom sloju slike može se videti da se Mona Liza ne osmehuje i da nije radosna, već da je melanholična i tužna.“

Prema njegovim rečima, muški model koji je pozirao Leonardu je njegov pomoćnik Đan Đakomo Kaproti, poznatiji kao Salai.

Koristeći fotoshop, Vinčeti je poredio lice Mona Lize sa ostalim Leonardovim delima za koja se veruje da je Salai pozirao, kao što je „Sveti Jovan Kristitelj“.

„Poređenjem tih slika sa Mona Lizom, određeni detalji se savršeno preklapaju, tako da zaključujemo da su Leonardu pozirala dva modela, a on je kasnije samo dodavao detalje iz svoje mašte,“ rekao je Italijan.

Vinčeti veruje da je spoj lika dva modela ishod Da Vinčijeve fascinacije androginošću, jer je renesansni slikar i naučnik navodno verovao da je savršeno biće kombinacija muškarca i žene, a svoju teoriju zasniva na zapisima italijanskog istoričara umetnosti i slikara iz 16. veka Đorđa Vazarija, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar