U trendu

Za neovlašćeno korišćenje hita iz „Rokija 3” kazna 25.000 dolara

Jedna od najpopularnijih pesama osamdesetih, koja je ujedno bila i glavna muzička tema u filmu „Roki 3” – „Eye of the Tiger” još jedna je u nizu koja je postala predmet sudske tužbe.

Ali hit američkog sastava „Survivor” neće biti, poput nekih drugih čuvenih pesama u poslednje vreme, „predmet” suđenja, s obzirom na to da je došlo do vansudskog poravnanja, vrednog 25.000 dolara.

Ova pesma iz 1982. godine, koja je te godine harala svetskim top-listama, nije „stigla do suda” zbog plagijata, već zbog neovlašćenog korišćenja i to u političke svrhe.

I dok su se proteklih meseci slavni muzičari, kao što su Adel, „Rolingstonsi”, „R.E.M.”, Nil Jang, zadržali na apelu političarima, i to uglavnom kandidatu Republikanske partije za predsednika SAD Donaldu Trampu, da ne koriste njihove pesme na svojim skupovima, gitarista benda „Survivor” Frenki Saliven otišao je korak dalje.

Koautor pesme „Eye of the Tiger” tužio je Majka Hakabija, koji se borio za predsedničku nominaciju u Republikanskoj stranci, zato što je neovlašćeno koristio ovu numeru na mitingu održanom prošlog septembra. I to će ga koštati 25.000 dolara.

Salivenu nije samo smetalo što je nekadašnji guverner Arkanzasa puštao njegovu pesmu bez dozvole, već i to što je ta numera emitovana na političkom skupu, koji je privukao veliku pažnju javnosti. Jer, cilj mitinga bio je pružanje podrške zvaničnici države Kentaki Kim Dejvis, koja je pritvorena zato što se oglušila o federalnu odluku o davanju dozvole za istopolne brakove.

Još tada Saliven je izjavio za magazin „Rolingstoun” da nikako ne voli mešanje rokenrola i politike, dodavši: „Ono što me je najviše uznemirilo jeste što je, opet, moja pesma korišćena u političke svrhe, i to bez dozvole.”

Izgleda da je baš ova pesma omiljena među kandidatima Republikanske partije… Jer, pre četiri godine Saliven je tužio još jednog kandidata Republikanske partije Njuta Gingriča zato što je tu numeru koristio na svojim političkim skupovima, ali se i sa njim vansudski poravnao.

A još jedan od nekadašnjih kandidata ove stranke Mit Romni „provukao” se zbog istog „dela” pre nekoliko godina samo sa upozorenjem.

(Jelena Koprivica, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar