Za one koji se ne plaše visine

Most u luci grada Sidneja je najveća australijska turistička atrakcija, kao što su, recimo, Golden gejt most u San Francisku, Kip slobode u Njujorku, londonski Tauer most ili Ajfelova kula u Parizu. Izgradnja Sidnejskog mosta trajala je osam godina, a otvoren je marta 1932. godine. Nekada je imao nadimak Vešalica, a danas ga jednostavno zovu – most.
Sidnejski most povezuje centar sa severnim delom grada i ima osam saobraćajnih traka i dve trake za železnicu. Luk na mostu visok je 530 metara, a visina mosta iznad površine mora je 59 metara.
Most u sidnejskoj luci postao je još veća atrakcija kada je 1998. godine otvoren za penjanje organizovanim turama. Ovo je privuklo na hiljade ljudi još prve godine. Na most mogu da se penju svi preko 12 godina starosti i oni koji su sposobni da izdrže penjanje uz visoke metalne merdevine i da podnesu visinu.
Ljubitelji ovakvih poduhvata imaju priliku da gledaju na Sidnej, i to istočno u pravcu okeana, zapadno do planina, kao i okruženje oko gradske luke.
Kada stignete do vrha mosta, imaćete osećaj da ste na krovu sveta i to iskustvo ćete pamtiti zauvek – osvojili ste australijsku ikonu koja je prepoznatljiva širom sveta. Nijedna druga sidnejska turistička atrakcija neće moći da vam pruži takav osećaj.
Do oktobra 1998. godine penjanje je bilo strogo zabranjeno za javnost, ali danas se preko dva miliona ljudi, uključujući i mnoge poznate ličnosti, penje po mostu. Među poznatim lilčnostima koje su se popele su i mis univerzum 2004. godine, Dženifer Hovkins, mnogobrojni australijski sportisti, pevači, TV zvezde i glumci.
U svakom slučaju, ovo iskustvo će vam oduzeti dah. A nagrada za sav strah je predivan i nezaboravan pogled s vrha mosta.
Ovaj most je jedan od neverovatnih građevinskih poduhvata na svetu i svakako ga vredi videti. A možete se penjati danju, noću ili u sumrak, uz zalazak sunca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.