Za ovaj broj kažu da je čudesan, tvrde da krije zanimljive tajne!

Od prvih deset brojeva, broj 7 je jedinstven, jer nije deljiv ni sa jednim brojem. Kakve sve zanimljive tajne krije broj 7?

Prema istraživanjima matematičara Aleksa Belosa, od 44 000 ispitanika, svaki 10. odgovorio je da mu je omiljeni broj – broj 7. Prema objašnjenjima, od prvih deset brojeva, sedmica je jedinstvena, jer nije deljiva ni sa jednim brojem, piše 24sedam.

Fascinacija ovim brojem seže daleko u istoriju, a ovo su neke od najzanimljivihih činjenica o magičnoj sedmici.

Optimalni broj sati koliko ljudi treba da spavaju upravo je sedam. Studije supokazale da osobe koje spavaju manje ili više od toga mogu da razviju srčana oboljenja.

Duga ima sedam boja, a antički Grci smatrali su da je to zbog brojke dana u nedelji.  S druge strane, Isak Njutn je podelio spektar boja na pet glavnih- crvena, žuta, zelena, plava i ljubičasta, a kasnije dodao je i narandžastu i indigo kako bi broj bio sedam.

Sedmica je bila veoma važna i u hrišćanstvu. I u drugim religijama, sedmica igra važnu ulogu, pa tako u judaizmu, Univerzum ima sedam rajeva, a često, spominje se i sedmo nebo, na kojem živi Bog.

U Japanu postoji sedam srećnih bogova. Takođe, postoji sedam smrtnih grehova, ali i sedam vrlina– poniznost, čednost, ljubaznost, strpljenje, marljivost, tolerancija i apstinencija.

Drevni svet ima svojih sedam svetskih čuda, a postoji isto toliko čuda i modernog sveta. Broj sedam bio je srećan spisateljici Dž. K. Rouling, pa je tako šesti nastavak Harija Potera prodat u sedam miliona primeraka, a sedma i poslednja knjiga izdata je u julu (sedmog meseca u godini) 2007.

Bubamara ima sedam tačaka na krilima, postoji sedam kontinenata na svetu, a Snežana je imala svojih sedam patuljaka. Takođe, sedmica na lotou može vam doneti bogatstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.