Za svakog po nešto

Složićete se da se bez začina naprosto ne može. Oni idu svuda.

Aromatična uvijena kora cimeta dobija se, naravno, sa cimetovog drveta. Veoma tanka kora se prvo suši sa obe strane, a onda se urola. Najbolji kvalitet kanele ili cejlonskog cimeta garantuje cimet iz Šri Lanke – on je jedan od najpoznatijih i najstarijih začina na svetu. Cimet je nezamenljiv prilikom pravljenja sitnih kolača, Lincer torte, a zatim pri začinjavanju sutlijaša, knedli sa kajsijama ili sa šljivama, palačinaka i nekih drugih slatkih đakonijica.

Kandirano voće mora se naći na vašem spisku. U kolačima sa suvim grožđem, voćnim kolačima i engleskom božićnom pudingu kandirano voće je izuzetno važan sastojak. Kolačima daje prijatnu voćnu aromu i sočnost. Najčešće se kandira južno voće, na primer, pomorandža ili limun. Zelenožuti citronat je kandirana kora zedra limuna, teškog oko dva kilograma. Kockice oranžata i citronata mogu se koristiti zasebno ili pomešane. Ponekad im se dodaju i kandirane trešnje.

Đumbir je žuti nepravilni koren jedne vrste višegodišnje biljke, to jest trske koja raste u istočnoj Aziji. Suši se ceo, u komadu, a zatim se melje u sitan prah ili se ostavlja u obliku korena. Sveže izrendan daje gorkastu, oporu aromu, koja tako najbolje dolazi do izražaja. Đumbir se koristi za začinjavanje pečenja, kineskih jela, voćnih testa, džemova, piva ili jednostavno za aromatizovanje zelenog čaja. Kandiran đumbir ima ukus bombona.

Sušen na suncu, cvetni pupoljak karanfilića, poreklom sa ostrva Reunion, upotrebljava se kao začin za supe, marinade, testa, sosove, ali i za slatkiše. Stavlja se u kompote, kuvana vina ili u punč. Klinčići karanfilića ulaze i u sastav nekih pasta za zube.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.