U trendu

Za sve je kriv Marko Polo

Testenine su danas jedna od najrasprostranjenijih i najpopularnijih namirnica na svetu. Čuvene su po zemlji svog porekla – Italiji, ali one zaista dolaze iz Kine, odakle ih je u Evropu doneo čuveni Marko Polo, italijanski istraživač i putopisac, kada se 1295. godine vratio u Đenovu sa svog putovanja u Mongoliju i Kinu, na kome se zadržao gotovo četvrt veka.
Kao što su testenine ipak postale poznate po Italiji, ta zemlja je znamenita baš po testeninama. Italijani spravljaju testenine na mnogo načina, a sve se svodi na kombinovanje raznih oblika testa s dodacima. Osnovni oblici testa su makarone, špageti, rezanci, mašnice, pužići, školjkice, spirale, rolnice, lazanje, kaneloni, torteline i druge. Testo može da bude umešeno od svakojake kombinacije brašna, ali je osnovno ono od takozvane tvrde pšenice. Dodaci daju čuvenim testeninama specijalan i jedinstven ukus. Poznate su testenine ala bolonjeze, milaneze, karbonara, s morskim plodovima, s maslinama i sardelama, sa sosom od tunjevine, sa šafranom i paradajzom, s pesto sosom, s povrćem…
Testenine u početku nisu bile masovno prihvaćene ni u Italiji, u koju su se iskrcale. Međutim, u 17. veku se neko dosetio da testo, preciznije, špagete, začini sosom od paradajza. Uspeh je postignut, a špageti su osvojili najpre Italiju, a zatim i ceo svet.
Tajna dobrih špageta mogla bi biti i u sledećem: u testo ne sme da se doda nijedna kap vode. Ono se mesi samo od brašna i jaja, i to na svakih 100 grama brašna ide jedno jaje i kašičica ulja. Malo se posoli i mesi dok ne bude ujednačeno, elastično i glatko. Prosuši se i seče na željeni način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.