U trendu

Zahtevna lepotica

Orhideja je rasprostranjena po celom svetu. Međutim, ni stručnjaci ne mogu da utvrde sa sigurnošću koliko ih je tačno. Daleko najveći broj vrsta uspeva u tropskim predelima, u krošnjama ili rašljama grana. Ipak, nisu sve orhideje iz tropskih krajeva. Jedna vrsta, verovali ili ne, raste baš na Himalajima i prijaju joj niže temperature.

Međutim, za gajenje ove prelepe biljke potrebno je začuđujuće puno truda i strpljenja. Retko koja biljka donosi toliko neuspeha baštovanu kao što je to slučaj sa orhidejom. To je izuzetno atraktivna, ali i zahtevna biljka sa cvetovima fantastičnih boja i oblika. Ima ih raznih vrsta. Najčešće se govori o oko 20.000 vrsta, od kojih svaka ima neku specifičnost. Neke su velike samo nekoliko milimetara, a neke visoke i do nekoliko metara; neke sa minijaturnim cvetovima, a neke sa velikim. Pojedine orhideje cvetaju u toku cele godine, a neke samo na jesen. Neke su retke, neke komercijalizovane, a neke svuda zastupljene.

Za pravu kraljicu među orhidejama svi će izabrati katleju. To je vrsta orhideje koja može da se gaji i kao sobno cveće. Ime je dobila po Englezu Katliju još 1824. godine. Dom joj je Južna Amerika. Boje cvetova su intenzivne i kreću se od oker, smeđe, pa sve do ljubičaste. Ova biljka neodoljive lepote, omiljeni cvet Marsela Prusta, bila je vrlo popularna u vreme takozvanog bel epoka. Zrnasta katleja potiče iz Gvineje. Cvetovi su mali, ali zato intenzivno mirišu. Poznata je i orhideja felenopsis, čiji cvetovi liče na leptira. Potiče sa Malajskih ostrva i Filipina. Ime je dobila od grčkih reči phalaina, što znači leptir, i opsis, što znači isti.

Sa cvetovima skoro voštanog izgleda, koji su čvrsti i dugo traju, orhideje stvarno izgledaju veličanstveno. Kažu da kad vam neko pokloni orhideju, to znači da vas izuzetno poštuje i ceni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.