Zakazali klijenti u Hongkongu: Pao izvoz švajcarskih satova

Globalni izvoz švajcarskih satova pao je u martu usled drastičnog sunovrata prodaje na ključnim tržištima, poput Hongkonga i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvoz satova je prošlog meseca pao na godišnjem nivou za 16,1 odsto, na 1,5 milijardi franaka (1,4 milijarde evra), saopštila je Federacija švajcarske industrije satova (FHS), a prenosi agencija Frans pres.

Samo isporuke na honkonško tržište, koje je jedno od ključnih destinacija za švajcarske satove, pao je u martu za 37,7 odsto međugodišnje, dok je izvoz u SAD, drugo najvažnije tržište, splasnuo u martu za 32,9 odsto, a na tržište Kine za 13,7 odsto.

Nemačka je praktično bila jedino tržište koje se prošlog meseca suprotstavilo padu prodaje, i gde je evidentiran rast uvoza satova od 2,2 odsto na godišnjem nivou, što je, kako navodi FHS, potvrda poboljšanja situacije.

U prošloj godini, izvoz satova je prvi put od 2009. godine registrovao godišnji pad prodaje.

Izvoz je u 2015. godini pao za 3,3 odsto zbog slabljenja tražnje u Hongkongu, što je, kako ocenjuje FHS, trend koji dobija na zamajcu.

Analitičari su, takođe, izrazili razočaranost zbog slabijeg izvoza, koji je, prema njihovim ocenama, posledica prigušenih ekonomskih uslova, kolebanja na berzama i slabljenja cena nafte koje su napravile „rupu“ u novčanicima bogataša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.