U trendu

Zanimljiva mapa pokazuje koja reč se najčešće pominje na stranicama država na Vikipediji

Nesvakidašnja karta Evrope pokazuje koje reči dominiraju na stranicama Vikipedije koje predstavljaju države Starog kontinenta, a zanimljivo je da reč koja je najčešće pomenuta na stranici Srbije „manastir“.

@mapvault

Czechia 💀#europe #geography #mapsandmore #maps #map #mapping

♬ Originalton – darkvidez

U Srbiji je izgrađeno više od 200 manastira, veoma važnih građevina kojima se ponosi ceo srpski narod. To su svojevrsni spomenici kulture, duhovnosti, istorije, tradicije i umetnosti, koji vekovima odolevaju vremenskim nepogodama i mnogobrojnim napadima neprijatelja.

Kada se radi o zemljama regiona, na stranici Hrvatske najčešća reč bila je „pristupanje“, a za Bosnu i Hercegovinu „entitet“.

Vikipedija stranica Crne Gore pominje „partizane“, Slovenija „pećinu“, Albanija „komunizam“, a Makedonija „preimenovanje“.

Među drugim zanimljivim rezultatima mape izdvajaju se Nemačka na čijoj stranici dominira reč „park“, za Irsku je najčešća reč „viski“, dok je za Estoniju „pesma“.

Stranica Poljske najčešće pominje reč „autoput“, dok za Rusiju dominira „svemir“.Zemlje Skandinavije imale su takođe zanimljive rezultate te je tako za Dansku najčešća reč „porez“, za Norvešku „imigrant“, Švedsku „trajekt“, a za Finsku „sauna“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.