U trendu

Zanimljiva optička iluzija poigraće vam se s mozgom: Pomera li se slika ili ne?

Jedna neobična optička varka ozbiljno će pomutiti vaš um i naterati vas da vidite stvari koje se zapravo ne događaju.

Naime, kada pogledate ovu ilustraciju, izgledaće vam kao da se velika crna tačka naglo širi.

Istraživači su proučavali iluziju i sumnjaju da vara mozak posmatrača da pomisli da se kreću u zamračeni prostor, poput pećine, tunela ili čak crne rupe, prenosi Mirror.

Iluzija sadrži veliki crni ovalni oblik okružen tamnom aureolom na beloj pozadini ispunjenoj manjim crnim elipsama. Dok posmatrač zuri u optičku iluziju, tamni ovalni oblik obično će se proširiti ka spolja na nekoliko sekundi, dajući nadimak iluziji  ‘crna rupa koja se širi’.

U studiji, koja je izvorno objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, istraživači su otkrili da je 86% učesnika koji su pogledali sliku izjavilo da je videlo tamnu mrlju koja se širi. Tim sumnja da se iluzija igra s percepcijom mozga o promeni nivoa svetlosti.

Vođa istraživanja Bruno Laeng, psiholog sa Univerziteta u Oslu u Norveškoj, objasnio je da je rupa koja se širi vrlo dramatična iluzija i dodao da ona vara um da poveruje da je došlo do promene osvetljenja kao da je posmatrač krenuo u rupu ili tunel.

Grupa istraživača je otkrila da slika izaziva prirodnu reakciju u mozgu koja predviđa kada će se svetlost promeniti, podstičući zenice na skupljanje ili širenje zbog nadolazećeg poremećaja. To je isti osećaj koji ljudi imaju kada uđu u mračni prostor.

Dok su sprovodili studiju, istraživači su koristili posebne kamere za praćenje pokreta očiju dok je posmatrač gledao u iluziju. Otkrili su da su se zenice ispitanika širile dok su gledali iluziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar