U trendu

Zapalite lovorov list i gledajte magiju: Efekat ovog mirisa će vas oduševiti za samo nekoliko sekundi

Listovi koji se najčešće koriste u kuhinji su osušeni listovi lovorovog drveta, koji raste, između ostalog u južnoj Evropi i severnoj Africi.

Zanimljivo je da se može uzgajati čak i u saksiji, u udobnosti sopstvenog doma, bašte ili balkona. Samo zimi, drvo treba držati na sobnoj temperaturi. Lovorov list se takođe može lako kupiti u bilo kojoj prodavnici, ali ne nužno u gastronomske svrhe.

Upotreba lovorovog lista

Lovorov list ima lekovita svojstva. Olakšava varenje, oslobađa gasove i pomaže funkcionisanju jetre. Osim toga, ima analgetički i antiinflamatorni efekat, a može se koristiti i kao prirodni diuretik.

Listovi se mogu koristiti i za aromaterapiju. Dovoljno je u pepeljaru staviti jedan ili više lovorovih listova, zapaliti ih i sačekati da plamen nestane i počne da pušta dim.

Ovaj aromatični biljni miris:

Smanjuje stres i smiruje vas

To je zahvaljujući prisustvu jedinjenja: linalola i eugenola – mirisa koji (u malim količinama) smanjuju napetost, stres i anksioznost.

Čisti respiratorni trakt

Mirisi sadržani u lovorovim listovima pomažu da se oslobodite sekreta iz gornjih disajnih puteva. Takođe će pomoći kod bolesti kao što su astma, respiratorni problemi povezani sa alergijama i prehlade.

Da biste istakli ovu aromu, veću količinu lovorovog lista možete preliti i vrelom, ali ne ključalom vodom. Zahvaljujući tome, para koja se diže će sadržati korisna ulja. Ovo je verovatno zbog činjenice da dim od lovorovog lista sadrži linalol, jedinjenje koje se nalazi u brojnim drugim biljkama, uključujući mentu i lavandu.

Istraživanja sugerišu da linalol, u obliku eteričnih ulja i ekstrakata lavande, deluje umirujuće.

Studija iz 2010: Pouzdani izvor istraživanje efekata inhalirane pare linalola kod miševa sugeriše da bi to moglo pomoći u opuštanja i smanjenju anksioznosti.

Nakon udisanja linalola, miševi su izgledali manje agresivni i skloniji interakciji sa drugim miševima. Takođe je bila veća verovatnoća da će napustiti mračno područje i istražiti svetlu oblast, test koji se često koristi za merenje nivoa anksioznosti kod životinja.

Druga studija iz 2016: Uključivala je davanje pacovima dnevne oralne doze ekstrakta lovorovog lista tokom 1 nedelje.

Činilo se da pacovi pokazuju manje anksioznosti, što je utvrđeno nekoliko testova ponašanja. Aroma takođe pomaže u smanjenju depresije i stresa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.