U trendu

Zaprepastiće se koliko neke životinje mogu dugo da žive: Pojedine su čak i besmrtne

Naučnici iz dana u dan otkrivaju koliko je životinjsko carstvo neverovatno i fascinantno, a posebno je zanimljiv životni vek nekih životinja na svetu.

Ljudi imaju maksimalni životni vek od 150 godina, ali za neke je životinje to tek detinjstvo. Ipak, sve životinje koje imaju najduži životni vek, žive u vodi.

U nastavku donosimo listu od deset najdugovečnijih životinja, koju je napravio Live Science.

1. Grenlandski glatki kit. Ovaj kit ima životni vek od minimalno sto godina, a mogu lako da žive i oko 200 godina.

2. Rougheye Rockfish. Riba najsličnija recimo škarpini, narandžaste je boje i ima jako izražene oči, a može da doživi više od 200 godina. Nastanjuje se u Pacifičkom okeanu od Kalifornije do Japana.

3. Slatkovodna školjka bisernica. Ovo predivno stvorenje koje filtrira vodu i stvara dragulje može doživeti čak više od 250 godina. Ali, nažalost, ugrožena su vrsta i opstanak na Zemlji im je doveden u pitanje.

4. Grenlandski morski pas. Živi duboko na Arktičkom okeanu i severu Atlanskog. Može narasti do čak 7.3 metra, a životni vek mu je više od 272 godine.

5. Crv cevaš. Ovo bizarno morsko stvorenje, koje živi duboko u tami okeana skoro da i nema prirodnih neprijatelja i živi više od 300 godina.

6. Tvrda školjka (Quahog). Nastanjuje se na severu Atlantskog okeana i živi duže od svih školjaka, neverovatnih više od 500 godina. Zanimljivo, na Islandu je 2006. godine pronađena jedna stara 507 godina.

7. Crni korali. Ova predivna morska bića koja svojim predivnim bojama oslikavaju grebene, mogu doživeti više od 4.000 godina. Na Havajima je pronađen crni koral star 4.265 godina.

8. Stakleni morski sunđer. Sunđeri su sačinjeni od kolonija sitnih životinja i žive hiljadama godina. A konkretno ovaj sunđer ima najduži vek od svih na Zemlji, više od 10.000 godina. Najstariju su pronašli 2012. godine i imalo je oko 11.000 godina.

9. Meduza Turritopsis Dohrnii. Potencijalno je besmrtna, a živi uglavnom u Sredozemlju, ali nalaze se i po Atlanskom okeanu i to kod američke obale. Meduza svoj životni ciklus započinje kao larva, zatim se transformiše u polip, a iz polipa nastaje meduza. Ova konkretno ima mogućnost da se vrati u oblik polipa ako je oštećena ili gladna i započne novi život. I tako nekoliko puta.

10. Hidra. Isto kao i meduza, potencijalno je besmrtna. Reč je o grupi organizama koji ne pokazuju znakove starenja, a funkcionišu tako da se stalno kloniraju i množe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar