Zaradiće milione: Porodica u šoku zbog onog što su pronašli u fioci (foto)

Kada je trgovac antikvitetima u Škotskoj za pet funti kupio figuru od slonove kosti, nije ni slutio da je postao vlasnik jedne od najpoznatijih šahovskih figura na svetu.

Luis Varder figuru je kupio 1964. godine i čak 55 godina bila je u fioci, a sad bi njegovoj porodici mogla da donese miliion funti, nakon procene predmeta u londonskoj aukcijskoj kući Sotbi

Set Lewis Chessmen pronađen je na škotskom ostrvu Luis u arhipelagu Spoljni Hebridi 1831. godine, međutim okolnosti tog otkrića obavijene su tajnom. Pronađene su 93 figure, a nedostajali su jedan konj i četiri ekvivalenta današnjeg topa.

Vodeća teorija o njihovom poreklu je da su izrezbareni između kraja 12. i početka 13. veka u Trondheimu u Norveškoj, navodi Sotbi u saopštenju za javnost.

Od 93 figure otkrivene 1931. godine, 82 su u Britanskom muzeju u Londonu, dok ih se 11 nalazi u zbirci Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburgu.

Novo otkriće je bradata figura s mačem i štitom, a ekvivalent je današnjeg topa, piše CNN.

Lewis Chessmen je „okupan folklorom, legendom i bogatom tradicijom pripovedanja“, saopštila je aukcijska kuća dodajući da je reč o „važnom simbolu evropske civilizacije“.

Na aukciji u londonskom Sotbiju će se naći 2. jula.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.