U trendu

Zaronio do najdublje tačke na svetu i tamo otkrio nešto užasno (foto, video)

Nakon što je američki istraživač izveo do sada najdublji zaron s ljudskom posadom, vratio se na površinu s obeshrabrujućim vestima.

Naime, na dnu Marijanskog rova našao je plastično smeće, javlja CNN.

Viktor Veskovo zaronio je na dubinu od 10.927 metara da bi stigao do „Challenger Deepa“, koji se nalazi na južnom delu Marijanskog rova. Ovaj 53-godišnji Amerikanac bio je deo misije koja ima za cilj da mapira najdublja podvodna mesta na svetu.

Veskovo je putovao skoro 11 kilometara u dubinu okeana, a zaronom u trajanju od četiri sata postavio rekord najdubljeg pojedinačnog ronjenja u istoriji.

Osim što je na dnu najdubljeg jela sveta pronašao četiri nove životinjske vrste, Veskovo je tamo uočio plastičnu kesu i omote od slatkiša.

– Bio sam vrlo razočaran što sam ostatke ljudskog smeća pronašao i na najdubljem mestu na svetu – izjavio je istraživač.

Količina plastičnog otpada u svetu dostigla je epidemijske razmere, a prema procenama Ujedinjenih nacija u svetskim okeanima nalazi se trenutno 100 miliona tona otpada.

Marijansi rov je najdublja tačka u Tihom okeanu, a ujedno i najdublja na celom svetu.

Viktor Veskovo, poslovni čovek s iskustvom u pomorstvu, podmornicom „The Limiting Factor“ snima i mapira za Discovery Channel pet najdubljih tačaka okeana u sklopu ekspedicije „Five Deeps“.

U najvećim dubinama Indijskog okeana Veskovo je nedavno snimio misteriozno novo biće koje podseća na meduzu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar