U trendu

Zašto fudbaleri pljuju na terenu? Nauka ima objašnjenje

Ako ste gledali utakmicu Svetskog prvenstva, možda ste videli neke fudbalere kako pljuju na teren dok igraju. Da li ste se zapitali zašto? Zanimljivo, oni to ne rade zato što su grubi, ali za to postoji sasvim drugo objašnjenje.

Prema nekim istraživanjima, vežbanje povećava količinu proteina koji se luči u pljuvački, posebnu vrstu sluzi koja se zove MUC5B, zbog čega pljuvačka postaje gušća i teže se proguta.dr. Udit Kapur je za Indijan ekspres rekao da se pljuvačka u ustima zgušnjava tokom fizički zahtevnih aktivnosti, pa je igračima najlakše da je ispljunu. Zbog toga fudbaleri, kriketaši i ragbisti smeju da pljuju po zemlji, ali su teniseri i košarkaši za to kažnjeni.

„Iako nije jasno zašto se više MUC5B proizvodi tokom vežbanja, spekuliše se da je to možda zato što se više diše na usta tako da sluz sprečava isušivanje usta“, primećuje dr Kapur, prenosi Index.hr. Bivši nigerijski golman Džozef Dasu je jednom prilikom rekao da „fudbaleri pljuju jer treba nekako da pročisti grlo”.

„Trče brzo i dugo trče i potreban im je vazduh“, dodao je on.

Ipak, fudbalere najčešće vidimo kako pljuju nakon što su isprali usta pićem. Radi se o ispiranju sa ugljenim hidratima. Studija objavljena u European Journal of Sport Science 2017. pokazala je da ispiranje ugljenih hidrata poboljšava performanse. Uključivalo je 12 zdravih muškaraca u 20-im godinama i otkrilo da mogu da skaču više, da rade više zgibova i čučnjeva, trče brže i budu budniji nakon ispiranja ugljenih hidrata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.