najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto je Van Gog sebi odsekao uvo?

Vinsent van Gog je možda odsekao sebi uvo nakon saznanja da će se njegov brat oženiti, pokazalo je novo istraživanje okolnosti pod kojima je tada nepoznati umetnik počinio jedno od najslavnijih dela samosakaćenja.

Pisac Martin Bejli, istražujući za svoju novu knjigu “Studio juga”, otkrio je kako je Van Gog 23. decembra 1888. dobio od svog brata pismo u kojem ga obaveštava da će se oženiti. Teo van Gog bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da mladi umetnik do tada nije prodao nijednu sliku. Vinsenta je vest o bratovoj svadbi teško pogodila. Bio je zabrinut da će bratovljeva supruga ugroziti njihov odnos, i da više neće moći da ga izdržava.

Istoričari su do sada smatrali kako je Van Gog odsekao uvo nakon svađe sa Polom Gogenom, a da je za bratovu svadbu saznao tek naknadno. Bejli je predstavio uverljivu teoriju da je za svadbu saznao ranije tog dana.

U Teovom pismu bilo je priloženo 100 franaka i vest da je njegova stara prijateljica Džoana Bonger, koja ga je već par puta odbila, pristala da se uda za njega. Teo je pisao majci i tražio dopuštenje, a Džoana je pisala svom starijem bratu, koji je 23. decembra poslao telegram sa čestitkom. Bejli veruje da je Teo pisao Vinsentu isto kada i majci, i da je Vinsent pismo dobio 23. decembra na dan kada je sebi odsekao uvo.

Van Gog je nakon samosakaćenja završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je da slika do svog samoubistva, dve godine kasnije. Danas je jedan od najslavnijih svetskih slikara, ali u svoje vreme bio je gotovo potpuno anoniman, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike