U trendu

Zašto je Zemlja okrugla?

Iako se s tim ne bi složili ravnozemljaši, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu reči, ali taj izraz se koristi vekovima i ustaljen je. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto je okrugla?

Za sve je kriva ona sila zbog koje je jabuka pala Njutnovu na glavu. Pogađate, radi se o gravitaciji. Kada smo već kod Njutna, on je jedan od prvih predložio ideju da Zemlja nije savršeno okrugla, već da je spljoštena na polovima i izbočena na ekvatoru. Bio je u pravu. Udaljenost jezgra od površine je otprilike 21 kilometar veća na ekvatoru nego na polovima.

Gravitacija je podjednako jaka svugde na Zemlji. Da to nije istina, tada bi na Zemlji postojale jako velike razlike u atmosferskom pritisku i nivou mora. Čestice na istoj udaljenosti su pod uticajem jednake gravitacijske sile što uzrokuje sferni oblik. Kada tome pridodamo Zemljinu rotaciju i centrifugalnu silu dobivamo blago spljošteni oblik.

Zbog nejednolike raspodele mase na Zemlji, ona je još nesavršenija nego što mislimo. A kako je naša planeta uopšte postala okrugla?

Veruje se da je Zemlja nastala pre nekih 4,6 milijardi godina. Nastala je od ogromne količine prašine i gasa koja se nalazila u Sunčevom sistemu. Ono što znamo je to da svaka masa privlači neku drugu masu. Gravitaciona sila je zapravo jako slaba. Najslabija je od četiri osnovne sile, ali kada se radi o milijardama tona sila gravitacije između tela, svakako postaje značajna. Velika količina gasova i prašine se pod uticajem gravitacije zgušnjava u protoplanetarni disk u kom se stvaraju nakupljanja čestica koje, pod sve većim uticajem gravitacije, formiraju najpogodniji oblik – sferu.

Međunarodna astronomska unija je 2005. godine odlučila da je ovakav proces formiranja jedan od kriterijuma da bi se neki objekt smatrao planetom.

Zbog izbočenosti na ekvatoru, najdalja tačka od središta Zemlje nije Mont Everest nego vulkan Čimborazo u Ekvadoru. Razlog tome je taj što je vulkan bliže ekvatoru.

Kada bi na Zemlji postojala samo voda i kada bi se nagib njene osi konstantno menjao većom brzinom, ona bi bila savršeno okrugla i glatka. Mi je ipak volimo ovakvu kakva jeste.

(Geek.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.