U trendu

Zašto se cepa majica ocu kada dobije dete?

Običaj je kada se rodi dete da se srećnom ocu odmah pocepa majica na veselju. Jedna, pa druga, pa treća… sve dok su gosti veseli.

Iako je to svima zadovoljstvo, retko ko tačno zna zbog čega se to radi. Postoji nekoliko teorija zašto je ovo običaj, a najstariji kaže da su se ranije, dok se žene nisu porađale u bolnici, bebe povijale garderobom, a najkvalitetnije su upravo bile muške košulje.

Druga priča je da tako muškarac muškarcu prenosi sreću i da muškarac koji pocepa novopečenog oca dobiće takođe poroda (na primer kao što mlada baca bidermajer ženama, da se nakon nje uda ona koja ga uhvati).

Jedna od najprihvaćenijih teorija jeste da se vremenom svaka košulja istanji i iskrza. Zato svaka nova košulja predstavlja novu snagu, pa zbog toga, kada se rodi dete, komšije, prijatelji i rođaci navale da cepaju uz reči: „Ovu da pocepamo, još mnoge da promeniš, ti i tvoje dete imali snage i pameti nove, dok god ste živi i zdravi.“

Koja god verzija da je tačna od ovih, jedno je sigurno. Da se ovim ritualom želi mnogo sreće, lepih stvari i nov i uspešan početak života. Ovaj običaj gotovo da poštuju svi kod nas, a primer za to su i poznati koji su rođenje dece takođe dočekali iscepanih majica.

View this post on Instagram

Mihajlo Savic 😊😊😊

A post shared by Vujadin Savic (@savicvujadin) on

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)