Zašto sedimo pre vremena?

Seda kosa sinonim je za pozne godine. Ali sve češće ljudi dobijaju sede vlasi i pre tridesete godine…

Zašto sedimo?
Nastanak sedih povezan je najčešće sa našim emotivnim stanjem i to najčešće sa:
– Izloženošću preteranom i naglom streu,
– Izloženošću jakom strahu,
– Izloženošću šoku, bilo negativnom ili pozitivnom,
– Izloženošću čestom preživljavanju bilo koje vrste burnih emocija,
– Izloženošću stalnoj brizi i problemima,
– Izloženošću intezivnom i čestom umnom naporu i umnom zamoru.

Ipak, ovo nisu jedini razlozi zbog kojih može nastati seda kosa, pa tako, sede nastaju i zbog:
– Prisustva genetski prenosivih faktora,
– Preteranog konsumiranja alkohola,
– Neurednog seksualnog života,
– Prisustva hormonalnog disbalansa.

Kako i kada se najčešće pojavljuju prerane sede?
Granica kada se prerane sede prvi put pojavljuju, intenzivno se pomera ka sve mlađem dobu života. Nekada su se prve sede pojavljivale nakon pedesete ili pedeset i pete godine života, pa su se prevremenim sedama smatrale one koje se pojave u četrdesetim godanama. Međutim, danas se prevremene sede u pojedinim slučajevima pojavljuju već i oko dvadeset i pete godine života, a češće u tridesetim.
Prerane sede, javljaju se uglavnom prvo u predelu iznad ušiju, odnosno sa strane, a odatle, lagano se šire i na ostale delove glave. Pojava sede kose, ne mora da bude progresivna. Pa tako, ukoliko uočite da ste dobili dve, tri ili pet sedih vlasi, ne morate da se zabrinete da će ih uskoro biti dvadeset ili pedeset. Ipak, može se i dogoditi da bude tako. To zavisi od daljeg prisustva gore navedenih faktora koji uzrokuju sede.

Kako sprečiti pojavu sede kose?
Da bi ste sprečili prevremenu pojavu sedih, najbolje je da se potrudite da eliminišete njihove uzročnike. Dakle, trudite se da vodite što uredniji i što više izbalansiran život. Pod tim se pre svega misli na izbalansiranu socijalnu i unutrašnju emotivnu sferu.

Kako sakriti prevremene sede?
Ono što predstavlja najveći problem, kada se sede pojave, jeste što one postaju vidljive i primetne već u korenu kose. Zbog toga ih je često teško prikriti čak i farbanjem kose, jer se farbanje praktikuje na nekoliko nedelja, a za to vreme sede već postaju uočljive. Da biste što bolje prekrili sede, od trenutka kada se pojave, potrudite se da imate što svetliju boju kose. Na taj način, smanjićete izraženost i kontrast.
Ukoliko zadržite tamniju boju kose, sede koje izrastaju možete da neutrališete tako što ćete ih farbati kafom. Tako, nećete morati non stop da farbate celu kosu i koristite farbe, već ćete efikasno i bezbedno farbati svaki izrastak sedih vlasi.
Potrebno je da pre svakog pranja kose, pomešate pola šoljice bilo kog balzama za kosu, sa dve ravne kafene kašičice instant kafe. Tu mešavinu dobro sjedinite tako da se kafa skroz rastopi u balzamu. Potom, ostavite je da odstoji oko pet minuta, a zatim je utrljajte na koren kose. Ostavite da kafa i balzam na kosi deluju pola sata, a zatim kosu isperite, operite i oblikujte.

Izvor: lepotica.rs

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.