U trendu

Zastrašujuće tačan: Tajni kompjuterski program dosad pogodio sve – najavio i kraj sveta (video)

Godine 1973. godine kompjuterski program koji je razvijen na američkom MIT-ju trebao je da pomogne u izradi modela globalne održivosti. Umesto toga on je prognozirao da će do 2040. godine naša civilizacija nestati. Iako se većina apokaliptičnih projekcija i najava tokom istorije pokazala netačnim, ono što je ovaj računar „ispljunuo“ u svojoj analizi, za sada se pokazuje vrlo tačnim, piše Big Think.

Samu predikciju izneo je program pod imenom World One kojeg je originalno kreirao pionir računarstva Jay Forrester, na zahtev organizacije Club of Rome. Reč je o nevladinoj organizaciji koju sačinjavaju mislioci, nekadašnji svetski lideri, naučnici i UN-ovi birokrati s ciljem „promovisanja razumevanja globalnih izazova s kojima se čovečanstvo suočava te predlozima rešenja kroz naučnu analizu, komunikaciju i zagovaranje ideja“.

„World One“ pokazao je da će oko 2040. biti globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije kao što je to do sada.

Model je uračunao trendove kada je reč o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i celokupnog kvaliteta života na planeti. Sve njegove predikcije su se pokazale zabrinjavajuće tačnim, barem zasada.

Godina 2020. je jedna od temeljnih prekretnica koju spominje World One. Tada bi se, po njegovoj prognozi, radikalno trebao srozati kvalitet života. U tom bi scenariju trebao „nestati“ veliki broj ljudi.

„Oko 2020. uslovi na planeti postaju kritični. Ako ne napravimo ništa oko toga, kvalitet života pada na nulu. Zagađenje je takvo da počinje ubijati, populacija pada na nivo ispod one u 1900. godini. U toj fazi nemoguće je zaustaviti kraj civilizovanog života kakvog poznajemo“, prilagodili su „reči“ računara stručnjaci za širu javnost.

Alexander King, tada vođa Club of Rome, protumačio je i da je program najavio da će države-nacije izgubiti svoj suverenitet, a korporacije će vladati svime.

„Suverenitet više neće biti apsolutan, konstantno će ga se nagrizati, sve dok ne nestane, čak i u najjačim nacijama“.

Sledeći linije koje označavaju trendove moguće je iščitati gde svet ide i koja je iduća kriza koja nas čeka.

Odmah su se počeli tražiti protivotrovi za probleme koje će moriti (i more) svet. Club of Rome najavio je da će neke nacije, poput SAD-a, morati smanjiti apetite za resursima. Nada je kako će, jednog dana, prestiž proizlaziti iz „male i kontrolisane potrošnje“, ali tome nismo ni blizu. Trenutno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, devet od deset ljudi udiše izrazito zagađeni vazduh i više od sedam miliona smrti godišnje već se sada može pripisati zagađenju.

„World One“ se do sada pokazao zastrašujuće tačnim, vreme će pokazati hoće li tako ostati do kraja, prenose mediji u regionu.

2 komentara
  1. Anonimni

    Eh, kada bi vašarske kutije mogle reći o budućnosti kraj bi odavna prošao.

  2. Anonimni

    Jede računar kaku.

Napišite komentar