Zbog čega je hotelska posteljina uvek BELE boje? Razlog je neverovatan!

Možda niste posebno obraćali pažnju na to, ali verovatno u svim hotelima u kojima ste do sada bili, posteljina je bila bele boje.

Iako nikada ne razmišljate o tome, postoji veliki razlog za to. Bilo da je reč o luksuznim ili onim manje luksuzni hotelima, gotovo nikada nećete naići na šarenu posteljinu. Ovo pravilo, ako malo bolje razmislite, čak se i ne uklapa u pravila logike, jer upravo se bela posteljina najviše prlja.

Međutim, razlozi su, verovali ili ne, više psihološke prirode. U prvom redu, bela posteljina asocira na urednost, svežinu i čistoću. Osim toga, na podsvesnom nivou ova boja asocira i na luksuz – čak iako niste u prestižnom hotelu, steći ćete utisak da jeste.

Stručnjaci za ugostiteljstvo i hotelijerstvo smatraju da bela boja na goste utiče pozitivno, odnosno ona im omogućava i bolju percepciju hotela, ali se smatra i da doprinosi boljem kvalitetu sna. Neka istraživanja su pokazala da nas ova boja čini smirenijim i manje napetim. Što objašnjava činjenicu da je baš ona izbor svakog hotela.

Postoji još jedan praktičan razlog – ova boja ide uz sve. Bez obzira na preovlađujuće boje u hotelskim sobama, bela je neutralna i uklopiće se uz svaku nijansu, dok sa drugim bojama to nije slučaj.

Verovatno ste primetili i da je isti slučaj i sa hotelskim peškirima i bade mantilima. Ali u ovom slučaju postoji praktiča namena. Reč je o tome da se bela posteljina, peškiri i druge slične tkanine mogu prati zajedno bez ikakve brige, a uz to ne postoji mogućnost neželjenog izbeljivanja i ispiranja boje nakon pranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.