Zdrav život

Pitate se da li možete da budete svakim danom sve lepši i zdraviji? Odgovor na to je potvrdan, a pokazaćemo vam i kako je to moguće.

Prirodni faktori kao što su sunce, vetar, kiša i temperature koje se naglo menjaju svakog dana utiču na kožu, kosu i nokte. Međutim, već sa pet porcija mešanog voća i povrća dnevno osvežićete svoje telo i tako obezbediti koži važne vitamine, biomaterije, minerale i bioelemente. Da bi zdravi sastojci voća i povrća delovali optimalno, najbolje je da ih koristite sveže. Pošto ove namirnice ne opterećuju naš stomak, idealne su za užinu.

Prilikom pripremanja povrća najbolje je da koristite dragocena biljna ulja, jer ona sadrže mnogo vitamina E. Vitamini B grupe, koji se kriju u bananama i avokadu, jačaju nokte i brinu se da naša kosa bude zdrava i sjajna. Trešnje su idealne za zaštitu ćelija i veoma su bogate kalijumom. Ulje od pšeničnih klica bogato je vitaminom E, a koži daje lep izgled. Peršun sadrži dosta vitamina C i vrlo je bogat kalijumom. Aminokiseline i vitamini su osnovni sastojci ovsa. Smuđ sadrži vredne belančevine i vitamin D, a siromašan je mastima. Krompir je prava kalijumska bomba, a njegovi minerali jačaju ćelije. Konsumirajući ove namirnice, možete reći zbogom borama, jer one štite i neguju kožu. One vas sigurno čine lepšim.

Često osećate umor? Ukoliko lekar ne otkrije ništa konkretno, trebalo bi da obratite više pažnje na način ishrane. Da li koristite previše životinjskih masti ili previše šećera? Zamenite ih sa više voća i povrća. Redovnim konsumiranjem proizvoda od celog zrna žitarica, muslija i mladog sira sprečićete pojavljivanje mnogih bolesti.

Kontrolisano konsumiranje masti naročito je važno za zdravlje srca i pravilan krvotok. Organizmu su potrebne masti, ali to treba da su omega tri masne kiseline i višestruko nezasićene masne kiseline kao što su one iz biljnih ulja i morske ribe. Jedite samo kobasice i sireve koji su siromašni mastima i uzimajte što je moguće manje prerađenog šećera. Koristite stepenice umesto lifta i krećite se što više. Bioflavonoidi u paprici transportuju kiseline u organizmu. Boja u plavom grožđu jača vene i ubrzava cirkulaciju. Kikiriki sadrži linolsku kiselinu, koja je neophodna organizmu. Kajsije sadrže betakarotin, koji štiti srce. Maslinovo ulje bogato je nazasićenim masnim kiselinama. Zelena salata snabdeva nas važnim antioksidantima.

Što je ishrana bogatija ovim namirnicama, to je srce jače – ove namirnice drže nas u formi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.