Žele luksuz i nakon smrti: Grobnice kao vile (video)

U meksičkom gradu Kuliakan postoji groblje koje je poznato po luksuznim mauzolejima koji su poslednja počivališta nekih od najnemilosrdnijih narko dilera u Meksiku.

Čak i u smrti, članovi kartela Sinaloa vole da pokažu svu raskoš luksuznog života na kakav su navikli. Ovakvi mauzoleji koštaju mnogo više od jednog prosečnog doma u Meksiku. Groblje Žardines del Humaja je tako postalo poznato po impresivnim građevinama koje posećuju ljudi iz celog sveta.

Raskošna čuda arhitekture se nalaze na samom ulazu na groblje, a sastoje se od palata, vila na dva sprata, kapelica, dvoraca sa vrtovima…Nije samo spoljašnost impresivna, jer se unutar ovih grobnica nalazi enterijer o kakvom većina Meksikanaca može samo da sanja: klimatizovani dnevni boravci, spavaće sobe, kuhinje, neprobojna stakla, alarmi, internetska veza itd.

I to sve kako bi porodica tu mogla da odsedne kada dođu na groblje preminulom narko bosu.

– Pokazuju moć kakvu su imali kad su bili živi. Žele da ostanu besmrtni, to je prirodno za svako ljudsko biće – kaže profesor filozofije Huan Karlos Ajala.

– Žele da pokažu da su bili važni – kaže i dodaje kako procenjuje da neke od ovih građevina koštaju i preko pola miliona dolara.

Na masivni kompleks izgrađen za Artura Guzmana, brata poznatog „El Čapa“, navodno je potrošeno 1.200.000 dolara. Mauzolej Artura Beltrana Liva, koga nazivaju „šef svih šefova“, je prvi dvorac koji ima satelitsku televiziju, wi-fi internet, kuhinju, spavaće sobe… Vrednost se procenjuje na 600.000 dolara.

Meksičke vlasti su razmatrale zakon kojim bi se zabranile ovakve građevine kako ne bi podsticali mlade da se pridruže kartelima, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.