U trendu

Zelena soba

Staklene bašte produžavaju baštensku sezonu.

Mnoge biljke iz suptropskih krajeva traže i tokom zime ujednačenu, blagu temperaturu. Kolekcionarima omiljenih biljaka pravo su rešenje staklene bašte pošto zadržavaju toplotu. Pri izgradnji staklene bašte jako su bitni njeni profili i materijali kojima je konstrukcija obložena. Zahvaljujući njima, ne gubi se energija. Još jedan kvalitet ovakvih bašta jeste to što dobro propuštaju sunčeve zrake. Klasične bašte sa krovom sa obe strane optimalno koriste sunčevu svetlost. Što je krov strmiji, veća je eksploatacija sunčeve svetlosti tokom zime.

Ko ima mogućnosti da napravi staklenu baštu odmah uz kućni zid, moći će da koristi toplotu koja dolazi iz stambene zgrade. Međutim, u baštama koje su naslonjene na kućni zid količina svetlosti je mnogo manja nego u onima sa krovom na dve vode i koje nisu naslonjene na kuću.

Ipak, najzanimljivije su one koje su napravljene tako da se u njih može ući direktno iz kuće. U hladnim mesecima takva bašta može se koristiti kao zelena dnevna soba. Ljubitelji biljaka mogu i u zimskim mesecima da uživaju u svojoj bašti. To je pravo kupanje u suncu između lepih biljaka usred zime, i to biljaka iz različitih delova sveta – Južne Amerike, istočne Azije, Sredozemlja, Australije ili sa Novog Zelanda. Među ovakvim biljakama osetljivim na mraz može se pronaći i malo mesta za garnituru za sedenje, stolove, police, pa čak i tepihe. Izolaciono staklo je veoma dobro, jer je providno, pa se kroz njega možete diviti zimskom pejzažu. Neki vole da uživaju u svojoj bašti u jesen i proleće, kada je napolju još uvek hladno i ne baš prijatno. U bašti sazdanoj od drveća, sa prijatnim mestima za sedenje, možete pomisliti da ste usred prašume.

Velika pažnja posvećuje se i prijatnim mirisima. Miris egzotičnih cvetova je poseban doživljaj. Jasmin širi jak miris koji se obavezno mora osetiti. Slatki cvetni mirisi tropskog lijandera i kineskog jasmina više su za romantične, kao i fantastični miris slatke masline ili slatkog bibera. Osvežavajuća aroma citrusa uvek je dobrodošla. Specifičan miris, na sladoled od banane, bombone i žvakaće gume, imaju magnolija, eukaliptus i noćni jasmin. Ipak, svako ima svoje favorite.

Na ovaj način možete napraviti pravi mali raj u svojoj zimskoj bašti. Dok se zimi, za vreme nekog vedrog dana, sunčate u ovakvoj bašti, možete imati utisak da sedite i uživate na nekoj terasi u Italiji. Pravi južnjački san među četiri zida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.