U trendu

Zemlje koje očajnički žele da im se stanovnici više seksaju (video)

Prema rangu UN-a, tri države imaju prosečnu stopu nataliteta veću od sedmoro dece po ženi, jedanaest država između šest i sedam dece po ženi, trinaest država između pet i šest dece po ženi, četrnaest država između četiri i pet dece po ženi, trideset država između troje i četvero dece po ženi, a preostalih 124 država ispod troje dece po ženi. Od 20 država sa najvećom stopom nataliteta, čak 17 je iz Afrike.

Evropske države s najvećom stopom plodnosti su Turska, Albanija, Island, Irska i Francuska. S druge strane, evropske države sa najmanjom stopom plodnosti su Belorusija, Ukrajina, Poljska, Bosna i Hercegovina i Češka.

Ako ne nameravate da imate dete za svoju i dobrobit svog braka kao i porodice, barem to učinite za Dansku – apeluju danski političari. Ta mala skandinavska država ima toliki problem s padom nataliteta da su odlučili da pribegnu“alternativnim metodama“ kako bi potakli ljude na više seksa. Tamo žene po glavi imaju u proseku tek 1,73 deteta, što je po njihovim procenama definitivno premalo.

Danska
U tu je svrhu napravljena reklamna kampanja „učini to za mamu“, a svodi se na nametanje krivice ženama kako će svoje majke unesrećiti time ako ne postanu bake.

Nakon reklamne kampanje, uslijedila je i akcija u kojoj je putna agencija Spies Rejser ponudila ženama 3 godine zaliha za bebu (od hrane do pelena), ako dete začnu na odmoru koji su organizovale preko njih.

Rusija
Vladimir Putin je jednom prilikom u zemlju na gostovanje pozvao bend Boyz II Men kako bi naljutio muškarce (čije su partnerke obožavateljke grupe) baš uoči dana zaljubljenih. Ideja iza sve ja navodno – poticanje ljubomore, a željeni rezultat – seks.

Problem je toliko ozbiljan da je Rusija 12. septembra proglasila službenim Danom začeća, a žene koje rode devet meseci nakon toga na poklon dobijaju hladnjak.

Japan
Još od 1975. ova zemlja ima velik problem s brojem novorođenih. Kako bi sprečili taj trend, odlučili su za što drugo nego primjenu nove tehnologije. Tako su studenti sa Univerziteta Tsukuba osmislili robota Yotara, mehanički bebu koja parovima daje uvid u svet roditeljstva.

Rumunija
Tokom 1960-ih broj novorođenih je počeo strmoglavo padati, a vlasti su reagovale tako da su nametnule 20 posto veće poreze samcima i parovima bez dece te praktički onemogućile razvode.

U 1980-ima situacija nije bila puno bolja, žene su ginekološkim pregledima poticane na začeće, a pobačaji zabranjeni. Kad se vlast promenila 1989. te su mjere pale u vodu, ali broj novorođenih i dalje stagnira s 1.31 detetom po glavi žene.

Singapur
Ova zemlja ima najniži prirodni prirast na svetu – s tek 0,81 detetom po ženi. Jedan od načina borbe s tim problemom su brojne kampanje poput „Nacionalne noći“ koju sponzorira firma koja proizvodi bombone Mentos uz slogan „neka vaš patriotizam eksplodira“, a kako drugačije nego uz razuzdan seks bez zaštite koji će doneti potomke.

Južna Koreja
Svake treće srede u mesecu, južnokoreanski uredi, trgovine i ostala radna mesta se zatvaraju zbog dana službeno nazvanog – Porodični. Sa stopom plodnosti od 1,25 deteta po ženi, država radi sve u svojoj moći kako bi povećala broj dece, ponajviše novčanim nagradama porodicama za svako novo dete.

Indija
Ova zemlja nema problema sa stopom plodnosti – uz 2,48 dece po ženi, beba im ne nedostaje. Ipak, ono što je zabrinulo tamošnje vlasti je to stopa plodnosti pada u indijskoj Parsi zajednici, pa su odlučili preventivno reagovati. To je rezultiralo serijom provokativnih reklama sa sloganima poput “ budite odgovorni, večeras ne koristite kondom“, a u drugoj koja je prikazivala 30-godišnjake koji žive kod kuće pitanje za njih – „nije li vreme da prekinete sa svojom mamom?“.

Italija
Sa stopom plodnosti od 1,43 deteta po ženi, što je daleko ispod evropskog prosjeka od 1,58, Talijani su preuzeli kontroverzan pristup celoj stvari. Zbog toga su pustili reklamne kampanje koji mladima govore da im „vreme curi“, „neće biti plodni zauvek“ te da „decu ne nose rode“

Hong Kong
Sa stopom plodnosti od samo 1,18 deteta po ženi, Hong Kong se suočava s izazovima čestim za industrijalizirane zemlje – starenjem stanovništva i slabljenjem ekonomskog rasta.

Od 2013. zemlja daje novopečenim roditeljima financijske nagrade u obliku baby bonusa – oko 4000 dolara za prvo i drugo dete, a 6000 dolara za treće i četvrto. Ipak, taj program nije uspešno zaživeo.

Španija
Kako nezaposlenost raste, stopa plodnosti pada. Oko polovine mladih trenutno nema posao te su po tome drugi u Europi, iza Grčke. Da bi se borili s tim zabrinjavajućim trendom zaposlili su posebnog komisionira – Edelmiru Barreirau, čiji je posao osmisliti makro strategiju koja će potaknuti ljude na osnivanje porodice, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.