U trendu

Zemlji preti udar iz svemira koji može da uništi naše društvo, a nisu asteroidi

Zemljino magnetno polje bilo je stotinama godina stabilno, sve do 1840. godine. Od tada do danas, magnetno polje naše planete slabije je za šestinu. Kako ništa ne ukazuje na slabljenje ovog trenda, pitanje je bi li se moglo dogoditi da kroz neko vreme život na Zemlji bude na udaru smrtonosnog zračenja iz svemira.

Električne čestice

Američka nacionalna meteorološka agencija NOAA objavila je animaciju koja pokazuje kako se Zemljin magnetni Severni pol, zasad još u blizini geografskog Severnog pola, u poslednjih vek i po kreće, otprilike, jedan kilometar sedmično iz smera Kanade u smeru Rusije.

Premeštanje magnetnog pola simptom je promena u magnetnom polju cele planete Zemlje, a sve ovo što je prikazano u animaciji NOAA-e, ukazuje na to da je za očekivati kako će s vremenom doći do zamene Severnog za Južni magnetni pol.

Slabi magnetno polje naše planete

Magnetno polje od ogromne je važnosti za život na Zemlji. Sunce okolinu konstantno bombarduje razornim talasima električno nabijenih čestica, koje, zahvaljujući svom magnetnom polju, usmeravaju Zemlju na Severni ili na Južni magnetni pol.

Prelazni period

Civilizacija se u poslednjih stotinjak godina izgradila na vrlo složenom tehnološkom društvu pa bi nagli prodor visokoenergetskog Sunčevog vetra napravio ogromnu štetu na elektronici širom sveta, na avionima, satelitima, komunikacijskoj i elektrodistributivnoj mreži.

Problem bi predstavljao prelazni period u kojem bi se Sunčev vetar probijao u područja između polova, onaj deo površine planete koji je naseljen i u kojem je izgrađena tehnološka civilizacija koju poznajemo.

 Rotacija planete

Zemljin magnetizam posledica je cirkulacije rastopljenog metala, železa u spoljnom sloju Zemljine jezgre, odnosno između čvrste unutrašnje jezgre i Zemljinog plašta. Ta cirkulacija prouzrokovana je okretanjem Zemlje, pri čemu oko električnog polja nastaje i magnetno polje. To je razlog i približne podudarnosti magnetskih i geografskih polova Zemlje, jer se cirkulacija rastopljenog železa u jezgri odvija, otprilike, paralelno s rotacijom planete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)